današnji sastanak

Prostor za snažniju suradnju s prijateljskim državama Australijom i Italijom

ad
21.03.2017.
u 14:35

 Australija i Italija države su s kojima BiH ima prijateljske odnose, što otvara prostor za snažniju političku, ekonomsku i kulturnu bilateralnu suradnju, konstatovano je na današnjem sastanku predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefika Džaferovića i Doma naroda PSBiH Bariše Čolaka sa novoimenovanim veleposlanicima BiH u Australiji Mirzom Hajrićem i Italiji Josipom Gelom.

Naglašen je značaj uspostavljanja suradnje i snažan potencijal bosanskohercegovačke dijaspore u Australiji, kao i da udaljenost te zemlje ne treba da bude prepreka za korištenje ogromnog prostora za privrednu suradnju i trgovinsku razmjenu.

Također je istaknuto da Italija predstavlja regionalnu političku i ekonomsku silu, s kojom BiH ima tijesnu bilateralnu tako i suradnju unutar regionalnih inicijativa, u okviru kojih Italija, kao važna članica Europske unije, snažno podržava europski put BiH.

S tim u vezi, primijećen je i snažan interes italijanskih investitora za ulaganje u BiH te je sugerirano da fokus veleposlanika BiH u Italiji treba biti na ekonomskoj diplomaciji.

Predsjedatelj Džaferović i Čolak podsjetili su i na činjenicu da PSBiH ima odličnu suradnju sa oba doma Parlamenta Italije te sugerirali da bi trebalo intenzivirati i suradnju s Parlamentom Australije.

Predsjedatelj oba doma PSBiH pozdravili su dobru praksu uspostavljanja parlamentarne dimenzije u procesu pripreme novoimenovanih veleposlanika BiH u inozemstvu, a veleposlanicima Hajriću i Geli poželjeli uspjeh u njihovim diplomatskim misijama, priopćeno je iz PSBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije