"Supergrađani/ke" protiv mržnje

Prošle godine zabilježeno 146 incidenata motiviranih mržnjom

Sladjana Milunovic
17.04.2016.
u 10:47

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini pokrenula je inicijativu “Supergrađani/Supergrađanke” kao vid podrške građanima u borbi protiv mržnje i netolerancije kroz organiziranje aktivnosti i promociju pozitivnih vrijednosti u lokalnim zajednicama.

Kako je u razgovoru za Fenu izjavila voditeljica projekta Slađana Milunović, u 2015. godini zabilježeno je 146 incidenata motiviranih mržnjom, a prva linija obrane je lokalna razina, odnosno sami građani koji u svojim sredinama prepoznaju utjecaje koji štete zajednici i suživotu.

- Inicijativa okuplja 19 koalicija – organizacija i pojedinaca, koji se od studenog 2013. godine širom BiH bore protiv incidenata motiviranih predrasudama i kroz konkretne aktivnosti i javne osude pretvaraju poruke mržnje u poruke tolerancije i poštovanja - kaže Milunović.

Navodi kako su Supergrađani/ke do sada organizirali više od 200 aktivnosti, uključujući škole tolerancije za mlade, sportska natjecanja, uklanjanje uvredljivih grafita, likovne kolonije, čitanje poruka protiv mržnje, itd.

- Samo u tijeku mjeseca tolerancije (16. listopad – 17. studeni 2015.) oko 3.000 građana se izravno uključilo u planiranje i implementaciju 50 aktivnosti kojima se skretala pažnja na važnost uloge svakog pojedinca u kreiranju pozitivnih priča i održavanju stabilnih zajednica. U svom radu, Supergrađani/ke su izdali 35 javnih osuda incidenata motiviranih mržnjom, iskazujući ponekad veliku hrabrost da ne budu nijemi promatrači i podrže osobu/grupu koja je napadnuta, dok većina šuti - rekla je Milunović.

Planovi za povećanje kohezije i prevenciju incidenata, izrađeni u suradnji između lokalnih vlasti i građana, usvojeni su u osam zajednica (Doboj, Distrikt Brčko, Zavidovići, Foča, Gradačac, Vitez, Srebrenica, Višegrad). Vlada Brčko Distrikta je financirala implementaciju pet projekata za promociju tolerancije, po osnovu ovog plana.

- Formiran je i tim za društvene mreže, kojeg čine devet mladih volontera iz koalicija, i koji imaju za cilj da podrže prenošenje pozitivnih poruka, poruka protiv mržnje i nasilnog ekstremizma, među mladima putem društvenih mreža - rekla je Milunović.

Na kraju je najavila da će u narednom razdoblju Misija nastaviti podržavati rad koalicija i građana koji su voljni svojim primjerom i pozitivnim aktivnostima ukazati kako incidenti motivirani mržnjom nemaju opravdanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?