istraživanje

Prošle godine u BiH bilo 636.726 internet pretplatnika

internet
31.05.2016.
u 16:31

Rezultati istraživanja pokazuju stopa korištenosti interneta u Bosni i Hercegovini za 2015. godinu iznosi 72,41 posto

Rezultati ankete koju je provela Regulatorna agencija za komunikacije pokazali su da je u Bosni i Hercegovini u 2015. godini bilo ukupno 636.726 internet pretplatnika.

U razdoblju obuhvaćenom istraživanjem, zaključno s 31. prosincom 2015. godine, u Bosni i Hercegovini je ukupno djelovalo 70 pružatelja internet usluga.  

Agencija procjenjuje da je u istom razdoblju bilo 2.782.107 korisnika interneta, odnosno da stopa korištenosti interneta u Bosni i Hercegovini za 2015. godinu iznosi 72,41 posto.

Kada je u pitanju pristup internetu, u 2015. godini dominantna vrsta internet pristupa bio xDSL, čiji broj pretplatnika čini 58,54 posto od ukupnog broja internet pretplatnika u BiH, dok se na drugom mjestu pretplatnici kablovskog pristupa - 31,56 posto od ukupnog broja internet pretplatnika. Korištenje širokopojasnog pristupa internetu u Bosni i Hercegovini je u stalnom porastu, o čemu svjedoči podatak da stepen korištenosti širokopojasnog pristupa iznosi 16,82 posto.

Agencija očekuje da će daljnja liberalizacija tržišta telekomunikacija i uvođenje novih tehnologija omogućiti prisustvo kvalitetnih usluga i time nastaviti pozitivna kretanja u primjeni interneta u Bosni i Hercegovini.

Ponuda bržeg i jeftinijeg pristupa internetu je preduvijet razvoja informacijskog društva, a samim tim i napretka ekonomije i društva u cjelini, priopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?