Ulaganja u gospodarstvo u PŽ-u u vrhu Federacije BiH, zdravstvo od životne važnosti

Prosječna plaća u Posavskoj županiji u posljednjih 4-5 godina porasla više od 50%

plaćanje
21.04.2024.
u 16:33

Pitanja iz zdravstvene oblasti s prijedlogom mjera i aktivnosti za unaprjeđenje ovog važnog sektora bila su središnja tema na posljednjoj sjednici Vlade Posavske županije, kojom je predsjedao njezin predsjednik Đuro Topić.

Pacijenti na liječenju u RH
- Novosagrađeni Dom zdravlja u Orašju počeo je s radom, čime smo primarnu zdravstvenu zaštitu značajno unaprijedili. Vlada PŽ-a pomogla je u izgradnji Doma zdravlja Orašje s 1,200.000 KM, Vlada RH, preko Državnoga ureda, s više od 700.000 KM, a ostalo je osigurao Grad Orašje. Također je značajan i naš nedavni posjet Ministarstvu zdravstva RH, kojim smo još više unaprijedili suradnju u potpori prijama naših pacijenata u zdravstvene ustanove u Hrvatskoj prilikom iznimnih slučajeva u kojima Županijska bolnica u Orašju to ne može osigurati - izjavio je predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić dodajući kako je potpora obećana i u smislu edukacije liječnika i zdravstvenih djelatnika.

Što se Županijske bolnice Orašje tiče, ravnatelj te ustanove prim. dr. med. Perica Jelečević istaknuo je podatak kako je ta zdravstvena ustanova nakon dugog vremena od 15-ak godina ostvarila financijski pozitivan rezultat, što nije mali uspjeh kada se zna da zdravstvo uglavnom ima probleme s financijama. Ostali parametri učinkovitosti te jedine ustanove sekundarne zdravstvene zaštite također govore o životnoj važnosti te ustanove za sve stanovnike Posavske županije.

- U postavi bolnice imamo 17 liječnika specijalista, tri specijalizanta i dva liječnika opće prakse, što je, inače, jedan od krucijalnih problema - kadrovska struktura, odnosno kadrovski deficit visokoobrazovanog kadra. U bolnici su zaposlena 193 djelatnika, od kojih je 60 nemedicinskih, što odgovara standardima. Zabilježili smo, uz ostalo, prijam više pacijenata nego prošle godine, njih 10.442, a obavljeno je 5678 dijaliza. Imali smo 127.000 raznih usluga iz specijalističke djelatnosti, što je povećanje za 14 posto - naglasio je dr. Jelečević.

Gospodarstvo je prioritet svakog, pa i prostora Posavske županije. Mala županija primjer je kako se s respektom treba odnositi prema ovoj oblasti jer su proračunska izdvajanja čak i veća od zakonom predviđenih. U odnosu na visinu proračuna, ove godine rekordnog u njezinoj povijesti od 66,987.000 KM, Posavska županija prednjači u Federaciji BiH po visini izdvajanja za gospodarstvo.

- Naša je obveza naći način kako podići konkurentnost naših obrtnika i poduzetnika uz sve mjere financijske potpore koju Vlada osigurava, tako da je ove godine definirano 15 mjera koje će uskoro biti dostupne i kroz javne pozive. Cilj nam je podizati konkurentnost i omogućavati veće plaće za radni sektor, tj. bolje uvjete rada, i time osiguravati da naši mladi ljudi i obitelji nemaju potrebe tražiti posao na Zapadu. To je jedan proces koji nije za godinu-dvije, nego će trajati nekoliko godina. Mislim da smo ga već počeli i da nam je prosječna plaća u posljednjih 4-5 godina, kada je u pitanju ukupno PŽ, porasla za više od 50 posto. Nadam se da će se taj trend nastaviti - kazao je premijer Topić.

Jedan od važnih usvojenih dokumenata je prostorni plan PŽ-a. To je ujedno i pretpostavka završetka planiranja unaprjeđenja cestovne infrastrukture kod značajnih projekata, kao što su koridori, autocesta, obilaznica. - Za autocestu Orašje - Brčko - Tuzla sada treba krenuti s izradom projektne dokumentacije, a taj postupak vode Autoceste Federacije BiH, proširenje mosta na rijeci Savi, nastavak našeg programa ulaganja u ceste, kako regionalne tako i lokalne, samo su dio poslova na kojima, također, s ostalim projektima u PŽ-u, intenzivno radimo.

Cestovna infrastruktura
U fazi smo raspisivanja natječaja za ulaganje više od pola milijuna KM u regionalne ceste, u dvije dionice regionalnih cesta na području županije. Na sljedećoj sjednici Vlade bit će raspisivanje postupaka javne nabave za ulaganje u lokalne ceste u iznosu od više od milijun i stotinu tisuća KM. Kada su u pitanju ceste, dakle, bit će značajnih pomaka i u toj oblasti - zaključuje predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?