potrošačka košarica za lipanj u RS

Prosječna plaća porasla za četiri marke, a troškovi života za 16 maraka

kupovina, trgovina
Ilustracija
01.08.2023.
u 21:07

Četveročlane obitelji u Republici Srpskoj najviše novca troše na prehranu, i to 1118 KM mjesečno, za stanovanje i komunalne usluge ode 614 KM

Sindikalna potrošačka košarica za lipanj u Republici Srpskoj iznosi 2472,29 KM i veća je za 16 maraka u odnosu na prethodni mjesec. Prema podacima Saveza sindikata RS-a, sindikalnu košaricu prosječna plaća pokriva s gotovo 52 posto.

Četveročlane obitelji u Republici Srpskoj najviše novca troše na prehranu, i to 1118 KM mjesečno, za stanovanje i komunalne usluge ode 614 KM, za prijevoz se izdvaja 225 KM te za tekuće održavanje kućanstva 133 KM. Nabava obuće i odjeće u lipnju je stajala 186 KM.

- Prosječna neto plaća u Republici Srpskoj isplaćena u lipnju iznosi 1284 KM i veća je za četiri KM u odnosu na prosječnu neto plaću isplaćenu u svibnju - precizirali su iz Sindikata.

Podsjećaju da je najveća prosječna plaća u Republici Srpskoj u lipnju isplaćena u oblasti informacija i komunikacija i iznosi 1683 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu plaću dobili su radnici u građevinarstvu - 950 KM. Niske prosječne plaće u lipnju primili su radnici zaposleni u oblasti prometa i skladištenja - 970 KM te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo - 1024 KM.

S druge strane, sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za lipanj 2023. godine iznosi 2768,40 KM. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za travanj 2023. iznosila je 1233 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku).

Minimalna plaća, prema odluci Vlade FBiH, je 596 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 44,54%. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 21,53%. A kako žive umirovljenici? Kako bi sastavio kraj s krajem, umirovljenik u BiH pomno planira svaki trošak.

Unatoč rastu, mirovine im nisu dovoljne. - Ne može se bez pomoći djece, ne može. Ja i moja gospođa, da nemamo pomoć djece, potpuno bismo nastradali - kaže jedan od umirovljenika.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?