istraga u tijeku

Propucani migrant ima teške ozljede trbuha i leđne moždine

Armin Durgut/PIXSELL
19.11.2019.
u 07:04

Iz policije još uvijek nema konkretnih informacija kako je došlo do pucanja u migrante nedaleko od granice Hrvatske sa Slovenijom

Dok liječnici u riječkoj bolnici na životu održavaju ilegalnog migranta kojeg je u subotu nedaleko od granice Hrvatske sa Slovenijom, na području Tuhobića, propucao policajac, iz policije nema konkretnih informacija kako se ranjavanje zapravo dogodilo. Stoga cijeli slučaj ostaje na razini “rekla-kazala”, s podosta neobičnih detalja o kojima se na društvenim mrežama razvila polemika koliko uopće mogu biti istinite.

Ponajviše se to odnosi na neslužbene informacije kako se policajac, pucajući u zrak da upozori grupu migranata koja je iz šume kamenjem gađala patrolu, spotaknuo i ispalio metak koji se zatim odbio o tvrdu površinu i pogodio jednog od sedamnaest ilegalaca, koliko ih se bilo izvan graničnog prijelaza zaputilo u Sloveniju.

Nosili ga na rukama

– Život mu je spašen isključivo zato što je policajac čije je vatreno oružje slučajno opalilo postupio u skladu sa svim najvišim načelima policijskog poziva i humanosti te zajedno s kolegom prenio na rukama ranjenu osobu preko tri kilometra nepristupačnog terena do mjesta gdje je moglo pristupiti vozilo hitne medicinske pomoći – objašnjava Sindikat policije Hrvatske.

No u plasiranju onoga što se zapravo dogodilo, a što je istragom valjda već i ustanovljeno, priječi se i činjenica da se u ovome slučaju kojim rukovodi zamjenik Županijskog državnog odvjetnika iz Rijeke provode izvidi, a oni su po zakonu tajni. Na vještačenje u Centar za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagreb poslan je policajčev pištolj te predmeti koji su izuzeti s mjesta stradavanja. Iz Ravnateljstva policije poslan je pak stručni tim koji treba napraviti izvješće o samom događaju. – U tijeku je provođenje izvida radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica ovog događaja potrebnih za donošenje odluke je li u konkretnom slučaju počinjeno kazneno djelo – navodi Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Predstojnik Klinike za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli KBC-a Rijeka dr. Alen Protić danas je na novinarski upit je li migrant propucan s jednim ili više metaka uzvratio da nije forenzičar pa na to ne može odgovoriti. O zdravstvenom je stanju pacijenta kazao da je i dalje pod lijekovima koji ga uspavljuju.

Tajna istraga

– Na mehaničkoj ventilaciji je, jednim su dijelom njegove vitalne funkcije stabilizirane iako je i dalje u životnoj opasnosti i bit će potrebno još operativnih zahvata – rekao je liječnik pojasnivši da ilegalni migrant ima teške ozljede trbuha, organa u trbušnoj šupljini, kralježnice te kralježnične moždine. O eventualnom invaliditetu nije mogao govoriti.

“U koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci policija nastavlja provođenje izvida s ciljem utvrđivanja činjenica vezanih uz stradavanje nezakonitog migranta, ali i lakše ozljeđivanje policijskog službenika. Nakon dovršenog izvješća stručnog tima MUP će izvijestiti javnost u onoj mjeri u kojoj to bude moguće, a kako se ne bi utjecalo na daljnje provođenje izvida u kriminalističkom istraživanju”, priopćio je MUP.

Svi u subotu uhićeni ilegalci za sebe tvrde da su iz Afganistana, no dokumente nema nitko. S obzirom na to da tijekom postupka nijedan od njih nije izrazio namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj, pokrenut je postupak readmisije u BiH iz koje su nezakonito ušli na naš teritorij. Sindikat policije Hrvatske navodi kako “pozdravlja djelovanje svih policijskih službenika angažiranih na zaštiti državne granice u ovom teškom razdoblju tijekom kojeg je u porastu broj osoba koje pokušavaju ilegalno stupiti na teritorij Hrvatske”. Neslužbeno doznajemo da ih se dnevno u prosjeku uhiti oko pet stotina.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?