NEMA DOGOVORA

Propalo mirenje, Hrvatska i BiH na arbitraži zbog elektrane Gacko

RiTE Gacko
21.08.2017.
u 17:14

Pravobranitelj BiH Mlađan Mandić kaže da su im uvjeti RH neprihvatljivi i da nema temelja za toliku odštetu

Sve je izvjesnije da će Hrvatska pred još jednu arbitražu sa susjedima, ovoga puta s Bosnom i Hercegovinom. Kako prenose mediji, rok od tri mjeseca za dogovor između Hrvatske elektroprivrede te Rudnika i termoelektrane Gacko nije bio dovoljan da se postigne nagodba o potraživanju hrvatske strane. 

HEP, podsjetimo, inzistira na odšteti od 100 milijuna eura za prijeratna ulaganja iz 1983. Pokazalo se da su lipanjske najave kako Bosna i Hercegovina neće pristati na odštetu bile točne pa je očito da će slučaj RiTe Gacko završiti pred Međunarodnim sudom za zaštitu ulaganja u Washingtonu, na kojem se na istu temu vodi spor i sa Slovenijom. 

U razgovoru za portal Capital, pravobranitelj BiH Mlađan Mandić ponovio je kako hrvatski uvjeti za njih nisu prihvatljivi i da Hrvatska elektroprivreda nema nikakvih temelja za tako visok odštetni zahtjev. 

– Ne postigne li se ni u sljedećih desetak dana dogovor, ići će se na arbitražu – izjavio je Mandić. 

Pravobranitelj Mandić tvrdi da Hrvatska u sporu nema nikakve šanse. Štoviše, hrvatsku stranu optužuje da “lovi u mutnom” jer je “zastupa ista odvjetnička kuća koju su i Slovenci angažirali u sporu oko RiTe Gacko”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?