Radovi obustavljeni

Propala izgradnja HE Vranduk: Strabag prekinuo ugovor s Elektroprivredom BiH

05.07.2017.
u 08:00

Radovi na izgradnji hidroelektrane Vranduk u potpunosti su obustavljeni. Kako je objavio Strabag AG Austrija, prekinuo je ugovor s Elektroprivredom BiH, što znači da je projekt izgradnje prve poslijeratne hidroelektrane u sustavu EP BiH i prve na rijeci Bosni propao.
Kako doznaje Klix.ba, EP BiH je prekinuo isplate po ugovoru koji je potpisao sa Strabagom, nakon čega je uslijedio prekid ugovora na zahtjev te austrijske kompanije.
Ugovor o izgradnji HE Vranduk, koji je zaključen između JP EP BiH i Joint Venture Strabag AG Austrija i Končar - Inženjeringa za energetiku i transport, obuhvaćao je izradu projektne dokumentacije glavnog projekta, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje postrojenja u pogon. Iz austrijske kompanije Strabag nisu željeli komentirati novonastalu situaciju, a kako se doznaje, u Vladi Federacije BiH trebao bi biti održan sastanak na kojem će se razmatrati problem nastavka gradnje HE Vranduk.
Početak izgradnje HE Vranduk 8. rujna prošle godine proglasio je službenim Bakir Izetbegović, a završetak radova planiran je za 11. studenoga 2019.
Sve je izvjesnije da će, ako se ne nađe neko prikladno rješenje, ovaj prvi kapitalni objekt koji je Elektroprivreda počela u poslijeratnom razdoblju propasti. Hidroelektrana Vranduk instalirane snage 19,6 MW trebala bi proizvoditi 100 GWh električne energije godišnje, čime bi bio povećan udio proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u cilju smanjenja emisije CO2.
Gradnja HE Vranduk omogućila bi zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative i višemilijunske prihode lokalnoj zajednici i FBiH. Za projekt su bila namijenjena sredstva EP BiH i krediti europskih banaka. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?