Propaganda protiv Schmidta ga ojačala, priznanje dobio od bivšeg predsjednika Njemačke

18.04.2023.
u 10:09

Na skupu Zaklade "Hanns Seidel" Gauck je pohvalio Schmidtovo angažiranje

Na simpoziju Zaklade "Hanns Seidel" (HSS) u Ludwig Erhard Zentrumu (LEZ) u Fürthu o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji i budućim izazovima bilo je riječi i o zahvali Christianu Schmidtu za više od trideset godina parlamentarnog i vladina rada. Bivši savezni predsjednik Joachim Gauck nazvao ga je "uvjerljivim" političarem koji je svojim raznolikim angažmanima, uključujući i vanjsku politiku, učinio nevjerojatno mnogo za nagodbu s europskim i susjednim zemljama te s Izraelom. Kako su izvijestili iz Zaklade "Hanns Seidel", Christian Schmidt, i sam jedan od potpredsjednika HSS-a, na kraju je predložio dodjeljivanje nagrade za mlade vanjskopolitičke stručnjake, o čemu će skrbiti Zaklada.

Borac protiv nacizma

To će se inicirati prema bivšem veleposlaniku Dr. Friedrichu Wilhelmu von Prittwitzu und Gaffronu​ (1884. - 1955.), jedinom koji je dao ostavku na diplomatsku službu kada su nacionalsocijalisti preuzeli vlast. Nakon rata bio je jedan od suosnivača CSU-a te je bio zastupnik u bavarskom državnom parlamentu od 1946. do 1954. godine. S pozamašnim iznosom koji je donirao Schmidt, ova nagrada namijenjena je poticanju mladih ljudi da se posvete pitanjima vanjske politike. Tobias Winkler, Schmidtov nasljednik u njemačkom Bundestagu, zahvalio mu je zbirkom lokalnih povijesnih novinskih stranica dan nakon što je pobijedio na osam saveznih izbora. Stekao je veliko priznanje i "politiku učinio pristupačnom". Tom je prigodom Schmidtu uručeno i posebno priznanje zahvala za angažiranje. To je pokazatelj kako rejting visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u Njemačkoj ne da nije narušen, nego je i ojačan. Tome su doprinijeli i neutemeljeni te krajnje propagandistički napadi na njega te ogromna količina manipulacija kojom su njemačku javnost zasipali politički manipulatori podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, a kojima nisu odgovarale Schmidtove odluke koje vode stabiliziranju unutarnje situacije. Tako su se krajnje kontraproduktivnim pokazale brojne akcije koje su poduzimane te su se obile o glavu autorima jer su se oko visokog predstavnika okupili najvažniji dionici njemačke politike, a optužbe na njegov račun ostale su usamljene. Za Schmidta je na skupu Zaklade "Hanns Seidel" rečeno kako je cijeli život uspješno obnašao javne dužnosti. - Od 1990. do 2021. bio je član njemačkog Bundestaga i uvijek je bio uspješan kao izravno izabrani zastupnik u saveznoj izbornoj jedinici Fürth. Dvanaest godina obnašao je razne dužnosti parlamentarnog državnog tajnika i federalnog ministra, privremeno čak u dva resora. Od početka, uz ponovno ujedinjenje Njemačke, vanjska i sigurnosna politika bile su njegov glavni fokus. Visoki je predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu od 2021. godine, gdje radi, među ostalim, na promicanju razumijevanja među etničkim skupinama u kompliciranom i teškom okruženju - naveli su iz Zaklade. No, najvažnije je priznanje koje je dobio od bivšeg njemačkog predsjednika Gaucka kojega u tamošnjoj politici smatraju osobom koja ima ogromnu moralnu i ljudsku vjerodostojnost. Na tome skupu upravo je Gauck pozvao vlast u Njemačko da ponovno preuzme više odgovornosti.

Odgovor Putinu

Simpozij koji je moderirao Stephan Sohr​, glavni urednik Nürnberger Zeitunga, bavio se i pitanjem nisu li Putinovi planovi trebali biti ranije prepoznati. Dok je Gauck govorio o "odbijanju percepcije" od stranaka i vlada, Christian Schmidt izvijestio je o pogrešnoj procjeni u to vrijeme da bi zajednička trgovina također mogla generirati tehnološke inovacije u Rusiji i otvoriti put više demokracije. Na pitanje o budućnosti, bivši savezni predsjednik rekao je da se Njemačka mora "istrenirati" kako bi mogla braniti teritorij NATO-a jer "slabići ne mogu pregovarati". Schmidt i Gauck složili su se da u Njemačkoj također postoji strah od promjena i prevelike modernizacije, koji se, međutim, ne može otkloniti jednostavnim lijevim ili desnim sloganima. Potrebno je više smjernica i više objašnjenja političkih projekata. •

Komentara 1

LO
lokve
12:12 18.04.2023.

priznanje i orden je dobio i od Hrvatske, dok ostali dio demokratske Evrope traži izvještaj za njegove bolesne i pristrasne akcije.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije