u voćnjaku

Pronašao gljivu rekordne veličine, dovoljna za tri ručka

RAS Srbija
07.06.2019.
u 14:55

Dragan Kukavica, medicinski tehničar iz Gašnice kod Gradiške, pronašao je u svom voćnjaku gljivu rekordne veličine. Teška je kilogram i pol, a presjek gljive prelazi 30 centimetara. Dragan, koji godinama skuplja gljive u Prosari i okolici, kaže da gljive rastu krajem ljeta i u jesen i da rijetko dostižu takve veličine, piše Srpska.info. 

– Gljivu sam pronašao ispod jabuke zelenike. Ogromna je, višestruko veća od gljiva koje ovdje rastu. Nikada prije nisam pronašao toliku gljivu. Smatram da je dugo razdoblje kiša s mnogo vlage utjecao na rast, da je kiša poremetila odnose u prirodi, a gljive „potjerala“ iz zemlje kada im za to vrijeme nije – objasnio je Kukavica.

On je gljivu koju je pronašao kasnije pripremio za ručak.

– Od ove gljive ima dovoljno za tri ručka. Naravno, ona je jestiva, zdrava. Odlično poznajem gljive, godinama ih berem, a počeo sam se time baviti još u djetinjstvu. Gašnica, Bistrica, Orahova, Vrbaška i druga sela ispod Prosare imaju dosta jestivih gljiva, rekao je Dragan Kukavica.

Svoja iskustva sa gljivama Kukavica sada prenosi na sina Milana, koji je također veliki zaljubljenik u gljive te poznaje mnoge vrste.

- Ova velika gljiva i mene je oduševila. Nas dvojica se možemo pohvaliti kulinarskim vještinama, bavimo se i ribolovom, proizvodimo hranu bez korištenja kemijskih sredstava. Zato ćemo, dodajući meso i povrće, gljivu pripremiti za svečani ručak cijeloj obitelji – ispričao je Milan Kukavica svoje dojmove nakon pronalaska velike, ali i još nekoliko manjih gljiva. 

Stručnjaci kažu da jestive pečurke rastu u septembru i oktobru mada se na pojedinim mjestima, mnogo rjeđe, mogu pronaći tokom maja i juna. Jesenja berba je mnogo obilnija. Inače, ove gljive najčešće rastu u nizinama, na livada i proplancima.

Kukavica nije usamljeni pronalazač velikih gljiva u BiH i regiji. U tome ga slijede Prnjavorčani i gljivari iz Podgrmeča, a rekordnim primjercima hvale se Dalmatinci i Slavonci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije