Slučajno otkriveno milijunsko blago:

Pronađeno 600 kilograma novca iz 4. stoljeća

novac
ilustracija
29.04.2016.
u 17:54

Radnici su otkrili 19 amfora ispunjenih brončanim novcem iz IV. stoljeća, blago velike povijesne vrijednosti, u toku radova na kanalizaciji na jugu Španjolske, priopćile su u četvrtak lokalne vlasti.

„Ovo je jedinstvena kolekcija i ima vrlo malo sličnih slučajeva“, rekla je na konferenciji za novinare direktorica Arheološkog muzeja iz Sevilje Ana Navaro, gdje su pohranjeni ovi ostaci.

„Ne poznamo drugo koje datira iz Rimskog carstva“, dodala je ona i precizirala da su ove amfore otkrivene u selu pokrajine Sevilla sadržavale 600 kilograma brončnog novca iz III. ili IV. stoljeća.

Ne želeći da rizikuje u preciznoj procjeni, ona ipak smatra da bi njihova vrijednost mogla biti "sigurno nekoliko milijuna eura".

Kovanice, rekla je ona novinarima, imaju natpise koji evociraju natpisima na imperatore Maximina i Constantina i čini se da nikada nisu bile korištene.

„Moguće je da su neki posrebreni i da nisu svi od bronce“, rekla je ona i dodala da su moguće sve pretpostavke o njihovoj upotrebi, piše Fena, ali one su bez sumnje bile namijenjene za plaće službenicima i vojnicima.

Amfore, od kojih je devet netaknuto, otkrili su sasvim slučajno radnici koji su radili na kanalizaciji u Tomaresu, malom gradu od 25.000 stanovnika. Radovi su obustavljeni da bi se mogla izvesi dalje iskopavanja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije