TOMISLAV MARTINOVIĆ

Promjenom zakona omogućiti otvaranje mini solarnih elektrana u roku

TOMISLAV MARTINOVIĆ
27.01.2016.
u 09:22

Sedam usvojenih zaključaka na zadnjoj, tematskoj sjednici Doma naroda Federacije BiH, koja je bila posvećena elektroenergetskom sektoru, trebalo bi poslužiti kao osnova za korjenite promjene na tom području.

Kako nam je rekao jedan od autora spomenutih zaključaka, predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika u Domu naroda FBiH Tomislav Martinović, osim nalaza stanja i problema u EP HZ HB i EP BiH, naglasak priče je na iskorištavanju obnovljivih izvora energije koji su, uglavnom, do sada bili neiskorišteni. - Jedno su investicije što će elektroprivrede raditi kao državni subjekti, a drugo su investicije koje će raditi privatnici. Oni od ranga malih obrtnika, do onih velikih 5 i više MW. Treba učiniti sve da brisanjem barijera, ukidanjem niza bespotrebnih potvrda, dođemo u poziciju jedne Norveške koja je napravila iskorak i može nam poslužiti kao primjer. Elektrane koje prelaze jedan MW trebaju dozvole viših instanci, a sve što je ispod može se riješiti u roku od 10 dana. Takav sustav želimo u Federaciji i zakone ćemo mijenjati u tome smjeru - rekao je Martinović za Prvi.tv.

Kaže kako je konačni cilj ove ideje imati barem 1000 malih obrta koji će proizvoditi određenu količini električne energije iz obnovljivih izvora. Mi kao podneblje imamo jake potencijale u sva tri izvora: sunce, voda, vjetar.  

- Zašto dizati frku ako će netko praviti malu hidroelektranu gdje će uzeti 200 litara vode i provući je kroz turbinu. Bolje je imati više takvih postrojenja nego jedno veliko koje potapa zemljište. Energija je strateški proizvod. Ona za sobom povlači uplatu PDV-a, porez na dobit. Najbitnije za nas je da ova priča sa sobom nosi zapošljavanje i samozapošljavanje. Kada provedemo sve ono prema čemu sada idemo, od uvoznika električne energije, Federaciji će struja postati glavni izvozni proizvod. Svi na tome moramo raditi, poručio je Martinović.

Dodao je kako će tijekom 2016. godine biti izmijenjen zakonodavni okvir koji se odnosi na elektroenergetski sektor, a onda će se krenuti u daljnju realizaciju postavljenih ciljeva. - Naime, ciljevi su zaposliti na ovaj način što više ljudi, postati izvoznik električne energije, raditi na tome da dobijemo što više struje iz obnovljivih izvora energije. Sve to možemo, samo trebamo promijeniti zakone, pojednostaviti procedure i uzeti pozitivna iskustva drugih zemalja. I to ćemo i učiniti, zaključio je Martinović za Prvi.tv

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije