Projekti

Prometnica Neum - Stolac bit će završena do 2020. godine

14.06.2016.
u 07:00

Radovi na jednoj od najvažnijih prometnica u Hercegovini, onoj koja bi spajala Stolac s Neumom, trebali bi biti završeni do 2020. godine. Prema informacijama iz Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH, koje je provoditelj projekta, gradnja spomenute dionice podijeljena je u nekoliko faza, piše Večernji list BiH.

“Tako su do sada izvedeni radovi na dionici Stari Neum - Kiševo i na dionici Kiševo - Broćanac, poddionica Kiševo - Babin Do (oko 5,3 km) na razini BNS-a”, navode iz Javnog poduzeća Ceste FBiH. Nastavak radova na dionici Kiševo - Broćanac (L=oko 8,5 km), uključujući i preostale radove na dionici Stari Neum - Kiševo (L=oko 3 km), planiran je uskoro. Naime, u sljedećih nekoliko dana može se očekivati raspisivanje natječaja za izvođača radova na izgradnji magistralne ceste Neum - Stolac, izjavio je nedavno Pavo Boban, pomoćnik federalnog ministra prometa i veza. Za prvu dionicu ceste osigurano je 6,5 milijuna eura iz kreditnih sredstava Europske investicijske banke (EIB).

- Ovo je još jedan od dokaza koliko je Federalno ministarstvo prometa i veza ozbiljno u namjeri da se izgradi suvremena cestovna veza između Neuma i ostatka zemlje. Za koji dan bit će raspisan natječaj za izvođače radova. Također, prema pravilima EIB-a, bit će formirano povjerenstvo za žalbe. Dakle, postoji mogućnost da se netko žali na izabranog izvođača. U svakom slučaju, u ovoj godini počinje izgradnja magistralne ceste Neum - Stolac. Prva dionica je Kiševo - Broćanac, rekao je Boban. Planirano razdoblje izvođenja radova na ovoj dionici je godina dana. Boban je naglasio kako je u izradi rješenje gdje odlagati višak građevinskog materijala prilikom izgradnje tunela “Žaba” koji će biti u sklopu magistralne ceste Neum - Stolac.

Kako ističu iz JP Ceste Federacije BiH, početak radova na dionici Broćanac - Hutovo - Cerovica (L=11,2 km) planiran je za drugu polovinu 2017. godine. Predviđeni iznos sredstava u okviru programa modernizacije za ovu dionicu je 21,46 milijuna eura, a planirano razdoblje izvođenja je oko dvije godine. “Slijede radovi na dionici Cerovica - Drenovac (L=15,3 km) čiji je početak planiran za drugu polovinu 2017. godine”, ističu iz spomenutog javnog poduzeća. Dodaju kako je predviđeni iznos sredstava u okviru programa modernizacije za ovu dionicu 12,79 milijuna eura, a planirani razdoblje izvođenja je oko dvije godine. Kada je riječ o financiranju izgradnje prometnice, iz JP Ceste Federacije BiH navode kako smatraju da su kroz program modernizacije osigurana sredstva potrebna za završetak radova. Sredstva za izvlaštenje osigurat će JP Ceste FBiH i Vlada FBiH. Inače, potreba za gradnjom ove ceste javila se još prije trideset godina, prvi poslijeratni planovi za izgradnju ceste Stolac - Neum predstavljeni su 2004., a Ceste FBiH tada su osigurale sredstva za izradu projektne dokumentacije i izgradnju prva tri od ukupno 37 kilometara. Do sada je iz sredstava JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije BiH uloženo dvanaest milijuna konvertibilnih maraka, a izgrađeno je šest kilometara ceste koja je puštena u promet.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?