sastanak u Varšavi

Prometna mreža BiH ima strateški međunarodni značaj unutar zapadnog Balkana

26.10.2017.
u 15:35

U Varšavi je 25. i 26. listopada održan sastanak ministara prometa centralnih i istočnih europskih zemalja kao i predstavnika, Narodne Republike Kine (CEEC- China, 2nd Transport Ministers“ Meeting&Business Forum), na kojem je u ime Ministarstva prometa i veza sudjelovao ministar Ismir Jusko.

Dvodnevni sastanci okupili su ministre, zamjenike ministara, tajnike kao i druge visoko rangirane dužnosnike iz 16 centralnih i istočnih europskih zemalja, kao i predstavnike Narodne Republike Kine (16+1) predvođene zamjenikom ministra prometa, te mnogobrojne stručnjake iz sektora prometa i financijskih institucija.

Susret u Varšavi bio je prilika za otvaranje tema o novim inicijativama kojima bi se potaknuo daljnji razvoj prometne infrastrukture svih vidova prometa centralnih i istočnoeuropskih zemalja, te olakšao prijelaz na efikasan, siguran i održiv sustav mobilnosti.

Govora je bilo i o pojedinačnim projektima zemalja učesnica ministarskog sastanka, s posebnim osvrtom na projekte regionalnog značaja, a s ciljem ispunjenja neophodnih uvjeta za investicionu pomoć Narodne Republike Kine.

Na ministarskom sastanku, u okviru prvog panela, izlaganje je održao i ministar Ismir Jusko, koji je prezentirao postojeće stanje infrastrukture svih vidova prometa u Bosni i Hercegovini, kao i plan budućih aktivnosti, ističući da je većina investicija usmjerena na izgradnju Koridora Vc, koji je od regionalnog značaja. Navedena ulaganja u sve vidove prometa višestruko će utjecati na razvoj gospodarstva, što će doprinijeti većoj zaposlenosti, uštedi vremena, sigurnosti sudionika u prometu te će istovremeno pridonijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova i očuvanju okoliša.

Također, istaknuo je da osnovna i sveobuhvatna prometna mreža Bosne i Hercegovine ima strateški međunarodni značaj unutar zapadnog Balkana, s posebnim osvrtom na daljnje investiranje u modernizaciju i povećanje kapaciteta luka Brčko i Šamac.

Ministar Jusko održao je sastanak sa zamjenikom ministra prometa Narodne Republike Kine Heom Jianzhongom o budućim planovima gradnje infrastrukture BiH. Zamjenik ministra prometa Kine iskazao je punu opredijeljenost za učešće kineskih kompanija u gradnji infrastrukturnih objekata u Bosni i Hercegovini, posebno ističući gradnju Koridora Vc, priopćeno je iz Ministarstva prometa i veza. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije