Hrvatsko proljeće središnje Bosne

Promemorija travničkih Hrvata teži ispravljanju nepravde i promjenama u ustroju Travnika

travnik
11.04.2017.
u 21:24

Promemorija travničkih Hrvata predstavlja rješenje koje će u Travniku osigurati ravnopravnost konstitutivnih naroda i spriječiti preglasavanje, rečeno je večeras u Travniku na tribini "Godinu dana od Promemorije travničkih Hrvata", održanoj u sklopu Hrvatskog proljeća središnje Bosne u organizaciji Mladeži HDZ-a BiH Srednjobosanske županije (SBŽ).

U Promemoriji koju su prije godinu dana potpisale stranke s hrvatskim predznakom u Travniku istaknuto je da Travnik treba biti gradska zajednica u kojoj svi konstitutivni narodi i građani imaju pravo birati i biti birani kroz izborna područja, a u kojim se jamči nacionalna zastupljenost i teritorijalna reprezentativnost s čitavog područja.

Predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Travnik Bojan Domić podsjetio je da su amandmani na ustave Federacije BiH i Srednjobosanske županije (SBŽ) predviđali jednako uređenje Travnika i Mostara, ali da to nije ostvareno, te je naglasio da Promemorija teži ispravljanju nepravde i promjenama u ustroju Travnika, od sustava odlučivanja do izbora. 

- U tom slučaju među Hrvatima neće biti straha od bošnjačkih političkih elita, jer se godinama ponavlja situacija da hrvatske stranke u izbornu kampanju idu u koaliciji, opterećene strahom od majorizacije. To nije dobar ambijent jer uvijek imamo problem da će nas u Općinskom vijeću biti malo i da ćemo doživjeti preglasavanje, a sa ovim modelom bismo to izbjegli - kazao je Domić novinarima.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba kazao je da su SBŽ i Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) oduvijek bile povezane, kao nacionalno mješovite županije, koje su posebno tretirane i čija sjedišta treba urediti po jednakim načelima. 

- Mostar ima jako veliku zaštitu kad su u pitanju konsitutivni narodi, a to su, među ostalim, posebne odredbe minimalnih i maksimalnih kvota, gdje mi u Gradskom vijeću imamo gotovo dvodomno preispitivanje odluka. Međutim, za Mostar kažu da je grad slučaj jer ga je netko napravio takvim. Tako je pri izboru gradskih vijećnika pojedinim biračima dodijeljena četiri puta veća vrijednost glasa. Netko je nametnuo takav izborni proces u Mostaru i to je na Ustavnom sudu BiH proglašeno neustavnim, ali se ta odluka, nažalost, ne provodi - kazao je Džeba novinarima.

Osim predstavnika stranaka s hrvatskim predznakom, travničku Promemoriju su prije godinu dana potpisali brojni hrvatski dužnosnici te predstavnici udruga.

Na večerašnjoj tribini su govorili i novinar i politički analitičar Tvrtko Milović i predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije