Nevrijeme

Proljetni snijeg zabijelio dijelove BiH, u Hercegovini padala “pustinjska” kiša

BiH,23.03.16.Mostar,  Prljava kisa  sa gradom u Mostaru, Photo:Stojan Lasic
24.03.2016.
u 07:00

Iako smo proteklog vikenda imali gotovo savršen uvod u proljeće s mnogo sunca i višim temperaturama, jučer je na Kupresu i u Sarajevu osvanuo snijeg. Oborine su se u popodnevnim satima intenzivirale, a i temperatura je bila dosta niža u odnosu na prethodne dane.

Zbog ugaženog snijega i snježnih nanosa za teretna vozila obustavljen je bio i promet na dionici M-15 Glamoč - Mliništa, a otežano se prometovalo na dionicama cesta preko planinskih prijevoja. Posebno se izdvajaju dionice Kupres - ­ Šujica, Livno - ­ Šujica, Glamoč – Mliništa, Ključ - ­ Petrovac i Petrovac - ­ Drvar. Dok je dijelove Bosne prekrio snijeg, u Hercegovini je padala tzv. saharska kiša, ulicama Mostara doslovce je teklo blato, a oko podne je s prljavom kišom padala i tuča.

Zbog obilnih oborina posljednjih nekoliko dana, na području sliva rijeke Spreče nadošle su rijeke, ali i lokalni potoci. U Sprečkom polju poplavljeno je više od dvije stotine hektara plodne oranice. Na mjernom mjestu Karanovac kod Gračanice, jučer ujutro je razina Spreče iznosila 380 centimetara i za 80 centimetara je veća od redovite obrane od poplava.

Stanovnicima poplavljenih područja prognoza za iduće dane ne ulijeva optimizam. Danas se u BiH očekuje pretežito oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u Bosni s kišom i snijegom, a u Hercegovini s kišom. Vjetar slab do umjeren, u Hercegovini i zapadnoj Bosni povremeno s jakim udarima, sjeverni i SI. Jutarnje temperature od -3 do 9, a dnevne od 3 do 14 °C. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?