Emina Hotić, učenica iz Sanskog Mosta

Projektirala 
robota za čišćenje staklenih fasada 
na zgradama

18.04.2016.
u 07:00

Emina Hotić, učenica četvrtog razreda Mješovite srednje škole iz Sanskoga Mosta, izradila je idejni projekt robota za čišćenje okomitih staklenih površina, koji je na nedavno održanom znanstvenom natjecanju srednjoškolaca Bosanskoj znanstvenoj olimpijadi u Sarajevu uvršten među pet najoriginalnijih.

- Zamijetila sam kako je veliki problem očistiti staklena pročelja na visokim zgradama, pa sam došla na ideju osmisliti robota koji bi to radio umjesto ljudi, kazala je Hotić. Ona je dodala kako robota čini pokretni mehanizam u vidu gusjenica i vakuum crpki koje mu omogućavaju održati se i kretati po okomitim površinama, te sustav štrcaljki i četki kojima se na staklo nanosi i potom briše tekućina za čišćenje. U tijelu robota bio bi ugrađen sustav filtracije koji bi omogućavao da se upotrijebljena tekućina koristi u više navrata, a pokretao bi ga elektromotor koji bi energiju crpio iz solarnog panela ugrađenog na njegovoj gornjoj površini.

- Upravljanje robotom bilo bi daljinsko, preko kontrolne jedinice, čime bi se onemogućilo da se netko ozlijedi ili nastrada uslijed pada s velike visine, dodala je Hotić. Prema njezinim riječima, u proteklom razdoblju s njom je kontaktiralo više domaćih tvrtki koje su pokazale ogromno zanimanje za njezin projekt i ona uskoro očekuje njegovu praktičnu realizaciju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije