Posavina

Projekt "Razvojem korparstva do samozaposlenja"

21.11.2015.
u 15:18

Projekt financira EU iz sredstava Instrumenti za predpristupnu pomoć (IPA)u ukupnoj vrijednosti od dva milijuna eura na razini BiH

Udruženje građana "Don" Prijedor, jedno od najaktivnijih u Bosni i Hercegovini, pokrenulo je zanimljiv i koristan projekt pod nazivom "Čuvajmo tradiciju i pomažimo drugima" s ciljem edukacije nezaposlenih osoba za izradu ukrasnih i upotrebnih predmeta i suvenira u općini Domaljevac - Šamac.

Kruna višemjesečnog rada bio je organizirani sajam izrađenih ukrasnih i upotrebnih predmeta i suvenira u Domaljevcu.

Sajam korparstva ponovno pripremaju za posljednji ovogodišnji mjesec, a ovoga puta bit će to korparski proizvodi koje će izložiti u Šamcu.

UNDP-jev projekt naime, ponovno je otišao još jedan korak dalje, u smjeru edukacija iz korparske proizvodnje.

Korparstvo u Posavini inače ima dugu tradiciju.

Posavski pletači košara koje su gotovo umjetničke vrijednosti, nadaleko su poznati, ali sve ih je manje jer, kao i svi stari zanati, osuđeno je na lagano izumiranje.

"Don" educira nezaposlene

Projekt "Razvojem korparstva do samozaposlenja" realizira se u sklopu projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) pod nazivom "Jačanje lokalne demokracije IV - LOD IV" koji financira Europska unija iz sredstava Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva milijuna eura na razini Bosne i Hercegovine.

Partneri projekta korparstva su Udruženje građana "Don" iz Prijedora u suradnji s općinama Domaljevac-Šamac (Federacija Bosne i Hercegovine) i Šamac (Republika Srpska) u vrijednosti od oko 88.000 konvertibilnih maraka .

- Mi promoviramo volonterizam, educiramo nezaposlene i pružamo im mogućnost da svojim volonterskim radom doprinesu široj zajednici.

Poslije seta edukacija na kojima su osnovna znanja o pomoći starim i iznemoglim osobama, korisnicima Centra za socijalni rad Domaljevac, kao najugroženijoj kategoriji stanovništva, ovo je novi projekt s odličnim spojem lokalne snage, potrebe terena, domaće pameti, volontera i međunarodnog iskustva, objašnjava djelovanje Udruženja "Don" Željko Marić.

Interes za pletenje košara

Zoran Petoš koordinator je projekta pod nazivom "Razvojem korparstva do samozapošljavanja". Iznimno je zadovoljan zanimanjem za edukacije, čak više od očekivanog broja polaznika.

U novoobnovljenom domu u Novom Selu okupi se 17 polaznika radionica.

- Rad s nezaposlenim kroz različite treninge, dodatne edukacije, i uključivanja u projekte prostor je u kojemu se uče i stječu nove vještine, prijatelji, ali i povećava mogućnost samozapošljavanja. Već smo odradili 11 radionica vezanih uz izradu korparskih proizvoda koji imaju dugu tradiciju u posavskome kraju, te teoretski dio o sadnji šibe o čemu je predavao prof. Ivan Kelava iz Sveučilišta Osijek.

Na kraju edukacija organizirat ćemo 11. prosinca ove godine sajam korparskih proizvoda u Šamcu kako bi pokazali proizvode koji su izašli iz ruku posavskih korpara, objašnjava Petoš. *

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije