Odžak

Projekt “Partnerstvom do bržeg lokalno - ekonomskoga razvoja Bosne i Hercegovine”

19.01.2017.
u 09:00

Neovisni ured za razvoj Gradačac (NBR) već smo predstavili bh. javnosti kao jedan od najbolje organiziranih i s najvećim učincima kada su u pitanju pripremanje projekata, apliciranje prema raznim međunarodnim i domaćim fondovima, razvijanje partnerstva i udruživanja s drugim subjektima unutar BiH, ali i kroz prekograničnu suradnju, te u konačnici realiziranje tih projekata, što je dovelo do zapošljavanja nekoliko stotina djelatnika u sjedištu NBR-a u Tarevcima (Modriča). - NBR je, kroz kvalitetnu provedbu planiranih aktivnosti, uspio postići očekivane rezultate i kroz projekt “Partnerstvo za učinkovitiju implementaciju lokalnog ekonomskog razvoja u sjeveroistočnoj BiH”, glavni je zaključak završnog sastanka UO ovoga projekta održanog u Odžaku. Nazočne je pozdravio tom prigodom i novi načelnik općine Odžak Jakov Ivanković. Svi zajedno su upoznali detalje i svu složenost te značaj projekata za regiju, osobito na aktiviranje lokalnih potencijala i uvjeta za rad i razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća (MMSP), a time i na održivo zapošljavanje.

- Od realiziranih aktivnosti projekta, izdvojene su akcije koje su osigurale uz ostalo: kreiranje baze podataka za identificiranje prepreka za rad i razvoj biznisa, iniciranje konkretnih mjera vezanih uz smanjenje neporeznih obveza, pojednostavljenje administrativnih procedura kako bi iste postale pristupačnije biznisima i ulagačima, osnivanje i funkcioniranje jedinstvenog sustava info-pulta u 15 općina sjeveroistočne BiH, realizacija i istraživanje 15 strateških planova i predstavljanje najboljih praksi integriranog lokalnog razvoja u EU, RH i BiH, razvijanje partnerstva kao ključne osnove za korištenje zemlje uništene eksploatacijom ugljena, razvijanje partnerstva za korištenje pare iz Termoelektrane Tuzla, razrada planske i provedbene osnove za primjenu novih izvora financiranja gospodarskih aktivnosti te aktivnih mjera zapošljavanja i samozapošljavanja, formiranje klastera tipičnih proizvoda SI BiH (30 članica s 1037 osoba) i drugo…, navodi Enver Sarvan, direktor NBR-a Modriča.

Posebno ističe da je projektom dan doprinos kompletiranju dijela funkcionalnije institucionalne razvojne infrastrukture za podršku malim i srednjim poduzećima, s fokusom na tipične proizvode kako bi se, suštinski, unaprijedila konkurentnost, inovativnost i međusobna povezanost malih i većih proizvođača i poduzeća, ali i veće prilike za zapošljavanje. - Između ostalih, projektom su inicirani i izuzetno značajni sinergetski, dodatni, efekti u vrijednosti većoj od 970.000 konvertibilnih maraka, kao i značajni trenutačni, srednjoročni i dugoročni socioekonomski utjecaji. Projekt je financirao EU (u okviru IPA 2011.). Projekt je provodila udruga Neovisni ured za razvoj Gradačac (NRB) zajedno s partnerima: udrugom Bosper Tuzla, općinama Odžak i Modriča, Agencijom za razvoj Vukovarsko-srijemske županije – HRAST Vinkovci. Ukupna vrijednost projekta je 485.957,83 eura, od čega EU financira iznosom od 410.634,37 eura ili 84,5 posto. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?