Povezivanje željeznicama

Projekt obnove pruge vrijedan 8,5 mil. eura čeka ulagače, zainteresirani stranci

29.11.2016.
u 10:00

S vremena na vrijeme krenu priče o obnovi dijela tzv. južnih željeznica - kako se nekada zvala uskotračna pruga od Gabele do Dubrovnika, odnosno Zelenike u Crnoj Gori. Tako je već petnaestak godina od kada je Marko Bradvica, povratnik iz Kanade, inicirao tu priču.

U međuvremenu na zapadu Srbije, u Mokroj gori, obnovljen je dio uskotračne pruge, dok se na jugu Hercegovine ideje brzo hlade, pa onda aktualiziraju na nekoj drugoj relaciji bez konkretnog učinka.

Postoje ideja i projekt

Za vrijeme posjeta Čapljini o temi uskotračnih pruga razgovarali smo s Markom Bradvicom koji na upit koliko su turističke pruge realan biznis, kaže: “To je jako realan biznis! Putovao sam od Norveške, do Havaja, Meksika, Kube…, svaka ta zemlja ima najmanje jednu, a neke po 15 ili 20 takvih željeznica koje voze samo za turiste. Sve donose novac, to je jako zanimljivo. Ljude vuče nostalgija, neki prave restorane, neki duže pruge… Stari vlakovi su u svijetu jako popularni”, konstatira Bradvica pa prelazi na konkretnu ideju:

“Planiramo obnoviti dio pruge u općini Konavle, od postaje Cavtat, Zvekovice, pa do Vojskog dola, zatim preko granice do Ivanice i Uskoplja u Hercegovini. Prijelaz granice je kompliciran pa za sada planiramo obnoviti prugu u dužini do 14 kilometara. Kapacitet bi bio 2160 putnika na dan, zaposlilo bi se 40 ljudi na željeznici, a procjene su da bi posao u restoranima, hotelima, autobusnom prijevozu… moglo dobiti još nekoliko stotina ljudi.

Meni je cilj u svemu tome Konavle staviti na svjetsku kartu uskotračnih pruga”, kaže Bradvica te nastavlja da za sada baš nije imao sreće s inicijativama...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?