Bruxelles

Program reformi mogao bi biti razmatran po ubrzanoj i skraćenoj proceduri

10.01.2020.
u 07:00

Ukoliko bi do toga došlo, to znači da bi tehnički i politički dio procedura koji obično traju do godinu dana bili znatno skraćeni i naša zemlja bi u roku bržem od očekivanog mogla znati je li Program reformi Godišnji nacionalni program (ANP)

Postoji mogućnost da Program reformi koji je BiH uputila u sjedište NATO-a u Bruxelles 23. prosinca prošle godine bude razmatran po ubrzanoj i skraćenoj proceduri, doznaje Dnevni avaz od visokog dužnosnika u Predsjedništvu BiH.

Ukoliko bi do toga došlo, to znači da bi tehnički i politički dio procedura koji obično traju do godinu dana bili znatno skraćeni i naša zemlja bi u roku bržem od očekivanog mogla znati je li Program reformi Godišnji nacionalni program (ANP) kako tvrde u FBiH ili nije kako ističu u RS-u.  

Nakon što dokument iz BiH bude dostavljen iz Bruxsellesa svim zemljama članicama NATO-a, nakon blagdana trebala bi uslijediti intenzivna korespodenciju na relaciji Bruxelles- Sarajevo. 

Alija Kožljak, bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u, pojasnio je za „Avaz“ da potom slijedi rasprava na razinama raznih radnih grupa i eksperata koje će činiti predstavnici zemalja članica NATO-a i BiH.

- Za nas su najvažniji sastanci Sjevernoatlanskog vijeća i BiH. Na njima će BiH biti pozivana da eventualno pojašnjava određena stajališta iz tog dokumenta. Dva najvažnija sastanka će se održati u Sarajevu i Bruxellesu gdje će se u Sarajevu davati završne napomene, smjernice, komentari na dokument, a u Bruxellesu neka završna procjena ili ocjena, što bi u biti bila priprema za naredni Godišnji nacionalni program koji bi se radio isuće godine – kaže Kožljak. 

NATO neće glasovati o Programu reformi nego će na temelju stalnih konzultacija i konsenzusa donositi određene ocjene, a sam sadržaj dokumenta je kako kaže Kožljak “živ“ i o njemu će se u narednom razdoblju kontinuirano raspravljati.

Kožljak ističe da će razina na kojoj budu održavane završne konzultacije razriješiti dilemu je li dokument koji je poslan u Bruxelles ANP ili nije.

-Pošto je BiH do sada bila u Individualnom akcijskom planu partnerstva (IPAP ti sastanci su održavani na razini zamjenika šefova stalnih izaslanstava pri NATO-u, a ovaj put to bi trebalo biti na razini veleposlanika. Znači to će nam ujedno biti i službena potvrda gdje je BiH s ovim godišnjim nacionalnim programom- zaključuje Kožljak.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije