Četvero DF-ovih ministara jučer službeno podnijelo ostavke

Produbljuje se kriza u Federaciji

df
13.06.2015.
u 09:32

Zamjenik premijera Federacije BiH Aleksandar Remetić predao je jučer u Ured predsjednik Federacije Marinka Čavare ostavke četiri entitetska ministra iz Demokratske fronte.

Neozbiljnost DF-a

Manje od dva i pol mjeseca nakon stupanja na dužnost ostavke su, uz Remetića, dali i ministar energetike, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, ministar rada i socijalne skrbi Milan Mandilović i ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat. Predsjednik Čavara jučer je bio na putu, ali su ga, kako kaže, uz Ureda informirali da je Remetić predao ostavke. Čavara ističe kako će odluku o prihvaćanju ostavki donijeti u idućih nekoliko dana poštujući prvenstveno Ustav i interese Federacije BiH, odnosno građana.- Želim se uvjeriti i da je u cijelosti ispoštovana predviđena procedura. No, očito je da se kriza nastavlja i da se još jednom na djelu pokazuje neozbiljnost DF-a kao partnera u vlasti. Oni očito nisu spremni na dogovor i kompromis, što koalicijska vlast podrazumijeva, kaže Čavara. Za razliku od DF-ovih ministara, njihov stranački kolega i dopredsjednik Federacije Milan Dunović, za sada, ne razmišlja o povlačenju. Očito je u pitanju dio stranačke “strategije” jer iz Dunovićeva ureda diplomatski poručuju kako su trenutačno fokusirani na pravni proces vezan uz ocjenu ustavnosti uredbe Vlade Federacije BiH o imenovanju upravljačkih struktura u javnim tvrtkama.

Nastavak reformi

Čavara naglašava kako je mnogo pitanja koja čekaju odgovor pa i ono o daljem angažmanu dopredsjednika Dunovića i drugih dužnosnika DF-a na federalnoj i državnoj razini. - Ne znam za što će koristiti i pozicije koje zadrže u vlasti. Odnose li se ostavke i na dopredsjednika Federacije i dopredsjedatelja Zastupničkog doma, njihove predstavnike u vlasti na državnoj razini. Hoće li oni koristiti te preostale pozicije za blokade kao do sada ili za nešto drugo? Otvaraju se mnoga pitanja na koja moramo dobiti odgovore sljedećih dana, kazao je Čavara. Čelnik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako se nadao da DF neće povući ovakav potez, odnosno da ministri iz te stranke u federalnoj Vladi neće podnijeti ostavke. - Nadao sam se da će s nama izdržati ovaj pritisak, nažalost, odustali su. To je njihov izbor. Ova zemlja mora naprijed, mora usvojiti reformske zakone i SDA će nastaviti to raditi s DF-om ili bez njih, poručio je Izetbegović. Kazao je i kako nije vodio nikakve razgovore s predstavnicima drugih stranaka o formiranju novih koalicija, kako misli da neće doći do problema u vlasti na državnoj razini te kako se nada da oni koji su izgubili na kongresu SDA, a riječ je o četvorici državnih parlamentaraca iz SDA, neće praviti problem. Za sada je izvjesno da federalni ministri iz DF-a neće nazočiti sjednicama Vlade bez obzira kakvu odluku o njihovim ostavkama donio predsjednik Federacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije