NOVA PRAVILA

Prodavači moraju uskladiti cijene cigareta

cigarete i pušenje
Foto: Thinkstock
31.12.2013.
u 07:00

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika trošarine mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su danas (31. 12. 2013.) popisati zalihe cigareta i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za neizravno oporezivanje do 10. 1. 2014. “Sve osobe koje se bave prometom cigareta dužne su na zatečene zalihe cigareta utvrđene u popisnim listama obračunati trošarinu prema novoj odluci o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete za 2014., te do 10. 1. 2014. godine uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene trošarine na Jedinstveni račun UNO”, naveli su iz UNO BiH.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika trošarine mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta. Kod najvećih proizvođača i distributera cigareta u BiH u popisu zaliha sudjelovat će i inspektori UNO, a odmah na početku 2014. godine započet će detaljan inspekcijski nadzor prometovanja cigaretama, i to od kontrole uvoza, pa sve do kontrole obveznika koji se bave prodajom cigareta na malo u BiH.

Podsjećamo, od početka 2014. godine na snazi će biti nove, veće cijene cigareta u Bosni i Hercegovini. Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete za 2014. godinu je definirano da će se na cigarete plaćati sljedeća trošarina: proporcionalna trošarina po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta, kao i posebna trošarina u iznosu od 45 KM za 1000 komada, odnosno 0,90 KM za pakiranje od 20 komada.

Ključne riječi

Komentara 1

NP
noćna ptica
11:24 31.12.2013.

Opet će cijenu platiti potrošači. Na svim prodajnim mjestima popisne zalihe će biti minimalne a prodavat će se daleko više po novim cijenama tako da država neće nešto naročito utržiti nego samo trgovci. Trebalo je da se sve zalihe koje su stavljenje u maloprodaju prodaju po cijenama kako stopji na markicama p.s. Malo koji prodavač na kioscima izdaje fiskalni račun.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?