Izmirenje dugova

Prodaju farme u BiH kako bi vratili kredite

08.01.2017.
u 08:00

Poljoprivredno dobro “Semberija” jedno je od najvećih u BiH, a rad uspješno konsolidira zahvaljujući prodaji zemljišta na farmi Obrijež i reprogramu dugovanja od oko 10 milijuna maraka. Svi dugovi još nisu izmireni, ali su povećani prihodi, smanjen je broj radnika, pa ovo državno poljoprivredno dobro posluje značajno bolje. Ambiciozne planove u ovom poduzeću imaju i za ovu godinu, piše Blic.

Za 765.000 maraka prodana je farma na Obriježi, a na licitaciji je i druga lokacija. Na ovaj korak, kažu u upravi PD “Semberija”, bili su prisiljeni kako bi vratili kredite komercijalnim bankama, a ovim novcem reprogramiran je i dio dugova prema dobavljačima, fondovima i Poreznoj upravi.

Direktor poduzeća Stevan Trifković kaže kako je najvažnije što se stalno povećavaju prihodi.

- Povećavamo opseg stočarske proizvodnje, prije svega proizvodnje mlijeka, koja je s milijun dosegla milijun i pol litara. Također, povećali smo proizvodnju sjemenskih žitarica kao i povrtlarsku proizvodnju – naglašava Trifković. Iako se dugovi otplaćuju, još kasne plaće za 157 radnika. Predsjednik Sindikata PD “Semberija” Dragan Milovanović kaže kako je cilj svim članovima ovog kolektiva da poduzeće opstane i ne ode u stečaj.

– Imamo stručan kadar, zemlju, opremu, sedam desetljeća dugu tradiciju lidera u poljoprivrednoj proizvodnji. Uz malo podrške ponovno ćemo biti konkurentni na tržištu – kaže Milovanović. Reorganizacijom je broj radnika smanjen sa 177 na 157, a ove godine u mirovinu bi trebalo još 20 radnika. Poduzeće ima i podršku Vlade RS-a, koja je većinski vlasnik.

- Vlada je odlučila financijski podržati poduzeće kroz pretvaranje poreznog duga u dionice u vlasništvu RS-a, investicije u modernizaciju opreme i objekata, kao i promjenu strukture ratarsko-povrtlarske proizvodnje s ciljem povećanja profitabilnosti – podsjetio je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede RS-a Aleksandar Macanović. Šansu za izlazak iz krize vodstvo PD-a “Semberija” vidi u daljnjem povećanju proizvodnje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?