značajan napredak

Proboj u liječenju HIV-a: Znanstvenici na tragu načina za eliminaciju virusa koji uzrokuje AIDS

22.03.2024.
u 07:08

HIV se integrira u DNK zaražene osobe, preuzimajući stanice domaćina za replikaciju. Iako se može učinkovito kontrolirati antivirusnim terapijama, ‘zalihe’ za ponovnu infekciju ostaju, dopuštajući joj da sec ponovno razbukta ako liječenje prestane.

Znanstvenici su uspješno eliminirali HIV iz zaraženih stanica, što je pozdravljeno kao značajan napredak u utrci za lijekom

Koristeći ‘genetske škare’, stručnjaci su uspjeli izrezati virus iz zaraženih T stanica u laboratoriju, uklonivši sve tragove. Nadaju se da bi se ova tehnika jednog dana mogla razviti u liječenje, čime bi se eliminirala potreba za doživotnim uzimanjem antivirusnih lijekovima, piše Daily Mail.

HIV se integrira u DNK zaražene osobe, preuzimajući stanice domaćina za replikaciju. Iako se može učinkovito kontrolirati antivirusnim terapijama, ‘zalihe’ za ponovnu infekciju ostaju, dopuštajući joj da sec ponovno razbukta ako liječenje prestane.

Znanstvenici žele razviti tretman koji može spriječiti zaobilaženje imunološkog sustava. Koristeći tehniku uređivanja genoma CRISPR, istraživači s amsterdamskog UMC-a u Nizozemskoj izbrusili su dio virusa koji je isti u svim poznatim sojevima HIV-a. Također su bili u mogućnosti ciljati ‘skrivene’ stanice HIV-a fokusirajući se na specifične proteine koji se nalaze na površini tih stanica.

Iako je ovo veliki uspjeh, znanstvenici su oprezni u svojim najavama lijeka.

Preliminarni nalazi su vrlo ohrabrujući, no preuranjeno je izjaviti da postoji funkcionalni lijek protiv HIV-a na obzoru, ističu.

Shutterstock

Voditeljica istraživanja dr. Elena Herrera-Carrillo rekla je kako se nadaju da će moći pružiti terapiju koja se može učinkovito boriti protiv više varijanti HIV-a. Također je izrazila bojazan da će do tog trena proći još dosta godina.

Veći broj napredaka

Na drugom kraju svijeta, istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Pittsburghu tvrde da su pronašli lijekove koji bi poništili sposobnost HIV-a da izbjegne odgovor imunološkog sustava.

Naime, lijekovi koji se koriste na pacijentima s rakom uspjeli su naciljati ključni protein i suzbiti replikaciju HIV-a, istovremeno pokazujući znakove da se imunološki odgovor može obnoviti.

Shutterstock

Komentirajući istraživanje, dr. James Dixon, izvanredni profesor tehnologije matičnih stanica i genske terapije na Sveučilištu u Nottinghamu, rekao je da je priča o lijeku udaljena još neko vrijeme.

Korištenje CRISPR tehnologije za izrezivanje ili deaktiviranje HIV genoma je strategija o kojoj se raspravlja, ali obećava, rekao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije