ŽEPČE

Primjer dobre prakse – Mijenjati rad kojim se ne postiže uspjeh

23.05.2017.
u 11:08

Organizacijski kapaciteti za pružanje potpore gospodarstvu i promocija investicije, putem Centra za investitore, bili su razlogom posjete općini Žepče predstavnika općina Prnjavor, Derventa, Gračanica i Brčko Distrikt u okviru projekta “ProLocal” koji provodi Njemačka organizacija za međunarodnu suradnju i razvoj - GIZ u BiH. Teme koje su bile od interesa su potpora investitorima i lokalnom gospodarstvu , javno-privatni dijalog, funkcioniranje LER jedinice i upravljanje podacima za LER.

Prema riječima organizatora cilj posjeta je što veći broj općina u Bosni i Hercegovini motivira da kroz primjere dobre prakse nauče nove lekcije, koje će primijeniti u svojim sredinama, i tako zajednički brže ostvare prosperitet za sve građane u BiH. U ugodnoj radnoj atmosferi razmijenjeni su primjeri dobre prakse koje je općina Žepče razvila u okviru vlastitih kapaciteta i za vlastite potrebe, ali koji se mogu primijeniti i na drugim područjima. Općinski načelnik Mato Zovko zahvalio se Giz-u na njegovoj dosadašnjoj pomoći koju je pružao općini Žepče, u razdoblju od 2012. do 2015. godine, i zahvaljujući kojoj su postignuti značajniji rezultati na polju javno privatnog dijaloga i međuopćinske suradnje koja za rezultat ima razvojnu inicijativu BEAR kao jednu od najuspješnijih primjera u BiH i šire.

Potpora gospodarstvu

Kao uspješan primjer predstavljeno je osnivanje Razvojne agencije Žepče koja je uspostavljena od strane općine Žepče kao instrument podrške lokalnom gospodarstvu s ciljem postizanja njegove konkurentnosti i održivosti radnih mjesta. Rad Razvojne agencije Žepče predstavila je ravnateljica Branka Janko koja je naglasila da je za uspješan lokalni razvoj neophodna koordinacija svih institucija unutar općine koje moraju biti nositelji društvenih promjena, i primjenjujući nova znanja mijenjati načine rada kojima se ne postiže napredak. Provodeći svoju misiju Razvojna agencija Žepče fokusirala se na stvaranje povoljnog poduzetničkog ozračja i poticanje razvoja poduzetništva u kojem će se razvijati konkuretno gospodarstvo i kvalitetni ljudski resursi s krajnjim ciljem postizanja visokog društvenog standarda stanovnika općine Žepče. U sedam godina rada implementirano je više od 50 projekata iz oblasti infrastrukture, poljoprivrede i razvoja poduzetništva, ukupne vrijednosti oko 9 milijuna konvertibilnih maraka te pružena tehnička i stručna pomoć za oko 8 tisuća klijenata, a što je u prosjeku 900 usluga godišnje. Prezentirani su načini komunikacije s poduzetnicima kao i rad Lokalnog ekonomskog foruma koji je uspostavljen kako bi se na transparentan i konstruktivan način vodio javno privatni dijalog koji je osnova za uspješan razvoj lokalnog gospodarstva. Rad LEF-a predstavila je Berina Grahić , stručna suradnica na poslovima javno privatnog dijaloga u Razvojnoj agenciji Žepče, a uspješne prakse predstavili su poduzetnici Sabina Spahić i Himzo Huskić te predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović.

Praktična nastava

Također, predstavljen je rad Centra za investitore, koji je uspostavljen u okviru Razvojne agencije Žepče, i čija je funkcija promoviranje Žepča kao lokacije za investicije i podržavanje investitora koji iskažu interes za ulaganje u Žepče, a ujedno i administrira vrlo informativni web sita http://invest.razepce.com . Pomoćnica općinskog načelnika Brigita Lovrić predstavila je rad Centra za izdavanje građevinskih dozvola koji djeluje u okviru Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje i uspostavljen je za pružanje usluga privatnom sektora s ciljem ubrzavanja procedura, izdavanja dozvola i učinkovitije riješe eventualni problemi koji se pojave na terenu. -Općina Žepče je jedna od uspješnijih općina koja je uspješno prošla kroz program GIZ “ProLocal”, i došli smo čuti pozitivne primjere koji već postoje i funkcioniraju na razini općine Žepče, kao i koje su to moguće prepreke i izazovi koji nas očekuju. Općina Derventa je na početku i veoma su nam važna iskustva općine Žepče, koja su i od strane GIZ-a ocijenjena kao izuzetno dobra i kvalitetna. Iskustva i pozitivni primjeri iz Žepča svim općinama koje su uključene u drugoj fazi “ProLocal” programa mogu biti veoma korisna, istaknuo je zamjenik načelnika općine Derventa Siniša Jeftić. Gosti su zajedno s domaćinima obišli Katolički školski centar “Don Bosco” gdje su se upoznali s iskustvima u obuci učenika za rad u proizvodnji kao i iskustvima u suradnji s lokalnim gospodarstvenicima kroz provedbu praktične nastave u ovoj školskoj ustanovi.      

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije