Reportaža iz Centra za stare osobe u Mostaru

Primit će vas uvijek, skuhati čaj, nasmijati do suza, ali i rasplakati

05.03.2017.
u 08:00

Centru za stare i nemoćne osobe pronašli smo zanimljive sugovornike s još zanimljivijim životnim pričama. Rado će ih podijeliti sa svima koji tamo svrate i posjete ih. Skuhat će vam kavu ili čaj, nasmijat će vas do suza, ali i rasplakati istodobno. Iz ladica će izvući svoje i fotografije dragih ljudi, ponuditi vam čarape koje su ispleli, posavjetovati vas da pazite na one koje volite, pa i zapjevati vam.

Uvjeti boravka i priče

Osobe treće životne dobi dođu u mostarski Centar za stare i nemoćne s jednim ciljem, a to je da u njemu provedu ostatak života. Neki borave tu svega nekoliko mjeseci, dok drugi ovdje boravak mjere u godinama. Ima i onih koji su ovdje oko dvadeset godina, kazao je Mirza Brežnjak. Mirzina pomoćnica Anđa Marinčić kazala je kako ih je ovdje oko 130, uz što je dodala kako ima još slobodnih mjesta. Koliko je njih, toliko je i sudbina i različitih životnih priča, no sve ih veseli samo jedno, a to je posjet djece ili srodnika, kazao je Mirza, na što je Anđa dodala kako svatko od njih traži ljubav, a centar i cijelo osoblje im to nastoje pružiti koliko god mogu. Kako kažu, nisu baš najbolji uvjeti boravka, istaknuli su kako imaju problem s grijanjem jer se radi o zgradama koje su napravljene 1953., te je nakon toga vrlo malo rađeno na uređenju i obnavljanju prostorija. - Ove godine smo počeli s obnovom vanjskih dijelova objekta, mijenjanjem fasade, prozora... a nadamo se da ćemo nakon toga obnoviti i unutarnji dio, kazao je Mirza. Kao i svaka ustanova, i ova ima kućni red koji, kako kažu Mirza i Anđa, svi poštuju, uz što su dodali kako je najvažnije da redovito i navrijeme dolaze na obroke. Dom je okružen parkom u kojem korisnici mogu prošetati ili sjediti vani kad bude toplije vrijeme, a Mirza je dodao kako korisnicima dopuštaju izlaziti iz doma.

- Korisnici koji su vitalni i osjećaju se dobro znaju izaći do grada na kavu ili u posjet rodbini, kumovima, prijateljima..., kazao je, na što je Anđa dodala kako je samo potrebno da se jave prije odlaska i kažu do kada planiraju ostati. Osim pokretnih, ovdje boravi i više od 30 posto nepokretnih osoba.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?