OBJAVLJEN POPIS

Prijetnja čovječanstvu: 12 bakterija koje će ubijati ljude

OBJAVLJEN POPIS
01.03.2017.
u 08:30

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je popis na kojem je dvanaest bakterija koje predstavljaju najveću prijetnju čovječanstvu jer su postale otporne na većinu antibiotika. Stručnjaci upozoravaju da bi ove bakterije u vrlo bliskoj budućnosti mogle postati veća prijetnja čovjeku od svih karcinoma zajedno, prenosi Vecernji.hr

WHO također naglašava da bi u situaciji kada antibiotici gube svoju snagu i djelotvornost operacije poput carskog reza, transplantacija organa, ugradnje umjetnih zglobova, pa čak i kemoterapija mogle postati opasne i smrtonosne medicinske intervencije. Trenutačno od posljedica infekcija ovim bakterijama godišnje umire oko 700 tisuća ljudi, a do 2050. taj bi se broj mogao popeti na deset milijuna.

Popis ovih smrtonosnih bakterija WHO je objavio kako bi potaknuo znanstvenike i farmaceutsku industriju na nova istraživanja i otkrivanje novih lijekova. Također navode da svih 12 bakterija u sebi ima ugrađene mehanizme za pronalaženje novih načina za preživljavanje, a dodatna je opasnost što taj genetski materijal mogu prenijeti i na druge bakterije.

Popis je podijeljen na tri podgrupe. Tri bakterije proglašene su najopasnijima – Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae i Acinetobacter baumannii. WHO navodi da je pronalaženje “ubojice” ovih bakterija apsolutni prioritet. Šest ih je na listi visokog prioriteta, a to su Enterococcus faecium, Helicobacter pylori, salmonela, Campylobacter, zlatni stafilokok i Neisseria gonorrhoeae. U kategoriji srednjeg prioriteta za pronalazak lijeka nekoliko je vrsta Shigelle, Haemophilus influenzae i Streptococcus pneumoniae. Upravo to su bakterije koje bi mogle postati najveći ubojice ako se u relativno kratkom roku ne pronađu novi lijekovi kojima će se moći djelotvorno liječiti infekcije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije