Iznude novca u Bh- poduzećima

Prijeti se prvo vlasniku, pa rodbini, menadžeru, zaposlenicima, obitelji...

Nasilje
Foto: Foto VL
08.03.2015.
u 10:03

Svako četvrto vozilo, ili 22 posto, koje je ukradeno iz poduzeća u BiH bude vraćeno vlasniku nakon krađe

Iako je pojava iznude novca u poduzećima u BiH ispod jedan posto, točnije 0,7 posto, ona je i pored tog podatka razlog za brigu, navodi se u istraživanju koje je proveo UNODC. Naime, iznuda novca je ozbiljno kazneno djelo u kojem izvršitelj pokušava dobiti novac ili neku drugu korist prijetnjom ili zastrašivanjem. U pojedinim slučajevima iznuda novca povezuje se s organiziranim kriminalom, odnosno kriminalnim skupinama koje imaju moć i sredstva uputiti prijetnju poduzećima da će se, ako se njihovi uvjeti ne ispune, suočiti s posljedicama. Podaci iz ankete pokazuju da prijetnje iznuđivanjem poprimaju različite oblike.

Razne metode prijetnji

Kada su u pitanju poduzeća u BiH, više od polovine prijetnji iznuđivanjem podrazumijevaju osobne prijetnje vlasniku, menadžeru, zaposlenicima i njihovoj rodbini, a trećina ili 33 posto nanošenje štete poduzeću ili imovini. Ostali slučajevi podrazumijevaju neodređene negativne posljedice i prijetnje kao što su nanošenje štete klijentima, uništavanje proizvoda ili čak otmica zaposlenika, menadžera ili njihove rodbine. Metode za provedbu prijetnji u BiH su uobičajene i osmišljene da imaju najveći utjecaj na osobu kojoj se prijeti. U trećini slučajeva prijetnji, prijestupnici ulaze u poduzeća kako bi izrekli prijetnju, dok u dvije petine slučajeva prijetnje dolaze telefonski. U trećini slučajeva prijetnje se događaju licem u lice na drugim mjestima. Zanimljivo je naglasiti kako se u 61 posto slučajeva ne koristi oružje, a kada se koristi oružje, obično je riječ o prijetnji pištoljem u 12 posto slučajeva ili nekim drugim predmetom koji služi kao oružje u 10 posto slučajeva.

Krađa vozila poduzeća

Inače, vandalizam u poduzećima u BiH usmjeren je na objekte - 49 posto, vozila koja pripadaju poduzeću - 33 posto te na uređaje u 13 posto slučajeva. Kada je u pitanju vandalizam, krađa motornih vozila poduzeća, prema rezultatima ankete, događa se obično izvan poslovnih objekata. Dok se dvije petine ovih incidenata događaju u poslovnim objektima, polovina krađa motornih vozila, ili 57 posto, događa se izvan poslovnih objekata, ali u istoj općini u kojoj su poslovni prostori smješteni. S druge strane, oko 1,6 posto krađa motornih vozila događa se na drugim mjestima na teritoriju BiH.

Određen broj motornih vozila uspije biti vraćen. U mnogim slučajevima prijestupnici koriste motorno vozilo samo na određeno vrijeme, dok čine neko drugo kazneno djelo, nakon čega ga ostave na mjestu gdje se može pronaći. Prema podacima, svako četvrto vozilo, ili 22 posto, koje je ukradeno iz poduzeća u BiH bude vraćeno vlasniku nakon krađe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?