roditelji izbjegavaju redovito cijepljenje

Prijeti li nam epidemija? Veliki kašalj rezultat pada cijepljenja djece

kašalj
Shutterstock
12.02.2024.
u 21:55

Cijepljenje djece od zaraznih bolesti je u padu. U međuvremenu, pojavila se zaraza od velikog kašlja. Jako zarazna bolest od koje najčešće oboljevaju mala djeca. Bilježe se i smrtni slučajevi

Bosni i Hercegovini prijeti povratak davno iskorijenjenih zaraznih bolesti. Bilježi se pad redovitog cijepljenja djece. Iako je Zakon o zaštiti zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti u oba entiteta propisao obvezno cijepljenje, ali i novčane kazne, roditelji izbjegavaju redovito cijepljenje djece. Od velikog kašlja ili hripavca preminule su beba u Mostaru i četiri bebe u Srbiji. Možemo li očekivati epidemiju?

Cijepljenje djece od zaraznih bolesti je u padu. U međuvremenu, pojavila se zaraza od velikog kašlja. Jako zarazna bolest od koje najčešće oboljevaju mala djeca. Bilježe se i smrtni slučajevi. Zbog čega je važno ispoštovati kalendar cijepljenja.

"Cjepivo je po meni jedna od najvećih tekovina. Mi potičemo organizam da se bori protiv tih oboljenja u onom uzrastu u kojem cijepimo jer su kliničke slike tih oboljenja protiv kojih cijepimo najteže u tom uzrastu. Odnosno smrtnost nije mala", kaže za BHRT pedijatrica u Domu zdravlja Banja Luka Dijana Koščica.

Ovo upozorenje pojedini ne čuju. Zabilježeni su slučajevi gdje roditelji angažiraju odvjetnike kako bi izbjegli cijepljenje djeteta.

Trend necijepljenja djece prisutan je u posljednjih 3-5 godina. Stručnjaci upozoravaju kako su glavni uzroci tome društvene mreže na kojima se šire netočne i neprovjerene informacije.

Prijeti nam epidemija davno iskorijenjenih bolesti. Obuhvat cijepljenja protiv velikog kašlja prvom dozom je 93 posto. Međutim, bilježi se pad obuhvata docijepljenja. Svega 65 posto.

"Cjepiva kojima se cijepimo su ona kojima smo i mi cijepljeni. To su samo još bolja cjepiva nego koje su se tad koristile s manje nus pojava. Možemo reći da se suvremenim cjepivima postižemo optimalni imunitet koji smo nažalost izgubili nakon ovoliko godina", istaknula je epidemiologinja Instituta za javno zdravstvo RS Nina Rodić Vukmir.

Cjepiva od zaraznih bolesti i zakonska je obveza. U Republici Srpskoj i Federaciji BiH zakoni o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuju i novčane kazne za necijepljenje od 100 do 2.000 maraka.

"U protekloj godini republički zdravstveni inspektori su izdali 22 prekršajna naloga i podnijeli 24 prekršajne prijave nadležnim sudovima protiv roditelja koji su izričito odbijali cijepljenje djece", kaže glasnogovornica Inspektorata RS Duška Nikolić.

Zbog toga, upozoravaju stručnjaci, mogli bi se u narednom periodu suočiti s epidemijom morbila ili velikog kašlja. Poznata izreka „bolje je spriječiti nego liječiti“ davno je zaboravljena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?