razvoj poljoprivrede

Prijenos znanja omogućit će selu u Federaciji BiH ulazak u 21. stoljeće

02.11.2020.
u 20:30

Unaprijediti procedure prilikom pripreme i obrade zemlje u svrhu poljoprivredne proizvodnje, dovesti tehnička i tehnološka rješenja domaćih poljoprivrednika na višu razine te praćenjem modernih trendova u agraru postići da bosanskohercegovačka poljoprivreda konačno postane konkurentna, jedan je od ključnih ciljeva na kojima inzistiraju udruge koje okupljaju poljoprivrednike, piše Večernji list BiH. 

Povećanje dobiti

Stoga će svakako u njihovu, ali i u fokusu javnosti, biti i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama koji je Vlada nedavno uputila u Parlament Federacije, a kojim se potvrđuje uloga Federacije i županija u kreiranju i pružanju usluga savjetovanja, pružanje stručne pomoći poljoprivrednicima radi tehnološko-tehničkog unaprjeđenja poljoprivrednih gospodarstava, povećanja poljoprivredne proizvodnje i dobiti od dodatnih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima. Donošenjem zakona stvorit će se pravni preduvjeti za uspostavu sustava certifikacije i registracije poljoprivrednih savjetodavaca i registracije privatnih poljoprivrednih savjetodavnih službi.

Savjetodavna djelatnost provodit će se prema srednjoročnoj strategiji pružanja savjetodavnih usluga, a koja sadrži kratkoročne i srednjoročne ciljeve, metode rada, mjere, vremenski slijed, nositelje i rokove ostvarenja tih ciljeva i donosi se na razdoblje od sedam godina. Federalno ministarstvo poljoprivrede, u suradnji sa županijskim ministarstvima, trebalo bi pripremati temeljne elemente strategije, a savjetodavna djelatnost obavlja se preko javne savjetodavne službe i privatne savjetodavne službe. Javne su, osim Federalnog ministarstva, i županijska ministarstva, odnosno agencije i zavodi za poljoprivredu, koji se osnivaju sukladno županijskim propisima i u okviru kojih se formira savjetodavna služba.

Federalno ministarstvo može izdati dozvolu za rad - licenciju i pravnim osobama koje vrše privatnu savjetodavnu službu, na njihov zahtjev, nakon što ispune niz uvjeta, a među njima su i oprema i odgovarajući prostori. Naravno, sve službe bit će podložne inspekcijskom nadzoru. Inače, osim savjetodavne uloge koja za cilj ima povećanje učinkovitosti svakoga poljoprivrednika, potrebno je raditi i u smjeru modernizacije tehnologije.

Kapitalna ulaganja u zastarjelu i neodgovarajuću tehničku opremljenost domaćih poljoprivrednika jedini je način ako BiH želi iskoristiti velike potencijale za proizvodnju hrane i njezin plasman, kako na tržište BiH tako i ona inozemna.

Prilagodba tržištu

Unatoč povećanju izdvajanja sredstava za poticaje, a koje je posebno vidljivo u federalnom proračunu, trebat će uložiti još sredstava i vremena kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme, vrijeme u kojemu su strojevi i tehnologije kojima raspolažu domaći poljoprivrednici gubili utrku s konkurentnijim Zapadom. Sektorske analize i SWOT analiza iz Programa ruralnog razvoja FBiH za razdoblje 2018. - 2021. jasno su ukazale da su nedovoljne investicije u infrastrukturu i opremu na poljoprivrednom gospodarstvu glavna prepreka za veću konkurentnost poljoprivrednih proizvoda. U cilju jačanja ove karike u lancu vrijednosti, potrebna su ulaganja u objekte, ali i u opremu, a ta će ulaganja omogućiti i brže prilagođavanje standardima i pravilima EU-a. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije