Branislav Pavlović, šef Interpola BiH

Prije je u fokusu Interpola u BiH najviše bio organizirani kriminal, a sada je terorizam

17.06.2016.
u 09:00

Kada je u pitanju djelovanje Interpola u BiH, u prošloj godini povećan je broj predmeta u odnosu na godinu ranije, i to za 20 posto. Povećanju broja predmeta najviše je doprinijela situacija u svijetu po pitanju terorizma, kazao je šef Interpola u BiH Branislav Pavlović u intervjuu za televiziju N1. Povećan broj tjeralica odnosi se na one u svrhu uhićenja ekstradicije, kao i u cilju prikupljanja dodatnih informacija i upozorenja na prijetnje koje se odnose na kaznena djela terorizma. Iako je ranijih godina organizirani kriminal bio u fokusu Interopala BiH, trenutačno je to terorizam.

Opasnost od oružja

Govoreći o nedavnoj akciji prilikom koje je uhićeno više osoba, zaplijenjena određena količina oružja i automobila, a spominjao se i terorizam, Pavlović je kazao kako je ta akcije ocijenjena kao vrlo uspješna ne samo s područja BiH i regije nego i većine članica Interpola. Zbog proteklog rata u BiH, mnogi posjeduju veće količine naoružanja, što predstavlja opasnost od terorizma. To je problem koji rješavamo na način da imamo pristup bazi podataka koja omogućava pretragu svog oružja koje je prijavljeno kao nestalo ili koje potječe iz počinjenih kaznenih djela. U tom kontekstu Pavlović je naglasio kako je terorizam jedna od osnovnih aktivnosti Interpola, a uz njega, ova institucija ima još nekih 19 aktivnosti kojima se bavi, a riječ je o organiziranom kriminalu, raspačavanju raznih droga, krijumčarenju oružja...

- Što se tiče BiH, poduzimaju se određene aktivnosti u cilju rasvjetljavanja kaznenih djela u vezi s terorizmom, a također se objavljuju i tjeralice prema osobama koje se dovode u vezu s izvršenjem spomenutih kaznenih djela, naglašava Pavlović. Što se, pak, tiče osoba iz BiH koje odlaze na ratišta u Siriji, Pavlović je kazao kako je Interpol raspisao određen broj tjeralica u cilju ekstradicije, kao i određen broj objava u svrhu objava lociranja osoba. Interpol ne raspisuje samo “crvene” tjeralice u svrhu lišavanja slobode, nego se mogu raspisivati i “plave” i “zelen” u cilju prikupljanja dodatnih informacija vezanih uz lociranje osoba ili upozorenja na prijetnju od određenih osoba. Kada je u pitanju značajno povećanje broja tjeralica u prošloj godini i kada su u pitanju tjeralice koje potražuju nadležna tijela u Bosni i Hercegovini, Pavlović je kazao kako je u razdoblju od 2014. do danas raspisano oko 600 tjeralica. - Samo u ovoj godini slobode je lišeno 60 osoba po tjeralicama koje je raspisala BiH, što je značajan broj, naglasio je Pavlović. Osvrnuo i na storniranu tjeralicu za Hashimom Thaçijem te na to kako je uhićen Naser Orić u Švicarskoj. - Tjeralica za Thaçijem raspisana je nešto više od 10 godina, kazao je Pavlović. - Prije sedam godina, točnije 2009., Služba za pravna pitanja Generalnog tajništva Interpola razmatrala je ponovno tu tjeralicu i odlučeno je da se ona i sve informacije vezane uz taj predmet ne procesuiraju za vrijeme dok se osoba nalazi na dužnosti, što ne znači da je država koja je raspisala tjeralicu istu i obustavila. Interopl se isključuje po tom pitanju.

Politika i Interpol

Nakon isteka mandata ta tjeralica može biti predmet Interopala. Uz Interpol, postoji mogućnost da se tjeralica dostavi i preko kanala Međunarodne pravne pomoći. Nemamo podatak da je netko dostavio tu tjeralicu na taj način, kazao Pavlović.

Govoreći o Interpolovoj tjeralici za bivšim ravnateljem MUP-a USŽ Ramom Brkićem koji je pobjegao iz BiH, Pavlović je kazao kako se intenzivno radi na uhićenju Brkića koji je osuđen na 11 godina zatvora.

Nije htio precizirati nalaze li se Brkić i njegov prijatelj Senad Šabić u Švedskoj. Govoreći o uhićenju Nasera Orića u Švicarskoj, Pavlović je kazao kako se Interpol ogradio od njegova uhićenja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije