Izmjena imena mjesta

Prije 25 godina općina Lištica vratila staro ime - Široki Brijeg

07.03.2016.
u 07:00

U prosincu prošle godine, nacrtom zakona o dopuni Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama, Mostarsko Cerno dobilo je status naseljenog mjesta u općini Čitluk te je tako izdvojeno iz naselja Služanj, piše Večernji list BiH. Inicijativa za utvrđivanje novog naseljenog mjesta i njegovo izdvajanje iz Služnja pokrenuta je zbog negodovanja građana Mostarskog Cerna nakon stupanja na snagu Zakona o matičnim knjigama 2012. godine.

Mijenjanje zakona

Naime, građani iz ovog naselja su, do stupanja na snagu zakona, mogli upisivati činjenice prema svojoj volji, tako što su u matične knjige, koje su do tada vođene, upisivali nazive Mostarsko Cerno, Cerno ili Služanj. Uslijed dosljedne primjene zakona došlo je do negodovanja većine građana s područja naselja Mostarsko Cerno, koji su 2013. pokrenuli postupak izdvajanja naseljenog mjesta Mostarsko Cerno iz naseljenog mjesta Služanj. Tome u prilog može se istaknuti i činjenica da je ovaj dio naseljenog mjesta Služanj imao i svoju mjesnu zajednicu te da postoji i prirodna granica između njih. Postupajući po zaključku Općinskog vijeća općine Čitluk, a kojim je prihvaćena inicijativa za izdvajanje Mostarskog Cerna iz naseljenog mjesta Služanj, na zboru građana mjesne zajednice Mostarsko Cerno velikom većinom glasova donesena je odluka da se naselje Mostarsko Cerno izdvoji iz naselja Služanj te bi time bilo zasebno naseljeno mjesto u općini Čitluk. Zanimljivo je spomenuti koliko puta je mijenjan ovaj zakon u posljednjih dvadesetak godina te koja su sve naselja nastajala ili su spajana ili su, pak, promijenila ime. Tako je 1990. u općini Grude utvrđeno naselje Drinovačko Brdo i Jabuka te su mijenjana i utvrđivana naselja u općini Jablanica, Lukavac, Banovići, Istočno Sarajevo, Tuzla...

Promjena imena

Prije 25 godina, odnosno 1991., tadašnje mjesto Lištica dobilo je ime Široki Brijeg, tj, ponovno je vraćeno staro, izvorno ime mjesta. U 2004. godini, u tadašnjoj općini Široki Brijeg ukinuta su mjesta Duboko Mokro i Pribinovići te je utvrđen novi naziv naselja - Mokro. U 2005. promijenjen je naziv Očevlje Gornje u Oćevija. Iste godine je u općini Posušje utvrđen naziv novog naselja - Masna Luka. Prije nekoliko godina, odnosno 2011., u općini G. Vakuf-Uskoplje iz Podgrađa izdvojilo se mjesto Trnovača, dok je 2012. utvrđen novi naziv naseljenog mjesta Bobara, koje se izdvojilo iz naseljenog mjesta Kolo. A u općini Tomislavgrad naziv Raško Polje zamijenjen je nazivom Roško Polje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije