Ivanić:

Prihvatanjem zahtjeva politički sukobi u BiH idu u drugi plan

Mladen Ivanić
20.09.2016.
u 12:15

- Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić ocijenio je da je dobro da se prihvati zahtjev za članstvo BiH u Europskoj uniji, jer će pitanja iz upitnika natjerati političare da se, umjesto političkim sukobima, okrenu odgovorima na tehnička pitanja iz tog dokumenta.

Time će se, uvjeren je, određena pitanja aktualna posljednjih dana, „skloniti“ u drugi plan, jer ambijent koji je sada prisutan na političkoj sceni nikome ne koristi.

Smatra da se radi o nekoj vrsti političkog inaćenja, koje može proizvesti ozbiljne sigurnosne probleme, i to ne bi uopće potcjenjivao.

- Zato mislim da međunarodne institucije moraju više da razmišljaju o sigurnosnim aspektima u BiH nego političkom naduravanju - kazao je srpski član Predsjedništva BiH u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ističe da zna da će, nakon svega što se dešava posljednjih dana, 9. siječnja ostati praznik RS-a.

- U to sam potpuno siguran - rekao je Ivanić.

Ponovio je da Savez za promjene neće tražiti sazivanje sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj bi se eventualno promijenila skupštinska odluka o referendumu, zakaznom za nedjelju, 25. rujna.

- Ako ostane sve ovako kako jeste, vidimo se u nedjelju - dodao je.

Smatra da nije dobro da se dižu tenzije i time pogošava sigurnosna situacija u BiH.

- Ovo je jedan pokušaj nasilnog disciplinovanja naroda, što nikada nije dovelo do dobrog rezultata - uvjeren je.

Neshvatljivo je, kaže, da je od jedne teme, koja i u drugim zemljama predstavlja problem ali ne proizvodi ovolike tenzije, napravljen ključni politički događaj.

- Jasno je da protestanti i katolici u Irskoj razmišljaju različito o nekim događajima, ali jedni drugima toleriraju šta slave - primjer je koji je naveo Ivanić uz ocjenu da je to trebalo primijeniti i kod nas.

Ističući da je evidentno da je sigurnosna situacija pogoršana i da posebno u Sarajevu ima dosta ratorike koja podsjeća, gotovo, pa na ratno razdoblje, Ivanić je kazao da je to neprihvatljivo i da takva retorika ničemu ne služi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije