Vlada FBiH

Prihvaćen Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje

vlada
10.11.2016.
u 16:16

Vlada Federacije BiH donijela je danas dvije odluke o prihvaćanju zaduženja Federacije BiH. U prvom slučaju je riječ o zaduženju po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta modernizacije cesta u Federaciji u iznosu od 58.000.000 eura. Sredstva su namijenjena unaprjeđenju razina usluga i sigurnosti prometa na magistralnoj infrastrukturi u FBiH. To, između ostalog, obuhvata sanacije i rekonstrukcije mostova i tunela, izgradnju ili završetak najznačajnijih dionica magistralnih
cesta, izgradnju obilaznica oko gradova, potrebne korekcije osovine i nivelete, izgradnju traka za spora vozila, kao i sanaciju crnih točki i opasnih mjesta na cestama.

Drugom odlukom je prihvaćeno zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta popravke nakon poplava i modernizacija u iznosu do 65.000.000 eura. Zajam će biti korišten za otklanjanje šteta prouzročenih poplavama u proljeće 2014. godine i poboljšanje magistralnih cesta u cilju unapređenja razina usluge i sigurnosti prometa na magistralnoj infrastrukturi u
FBiH, priopćeno je iz Vlade FBiH. 


Osnovica za obračun plaće

Vlada FBiH je dala suglasnost na Sporazum o osnovici za obračun plaće za razdoblje od 31.7. do 31.12.2016. godine i za njegovo potpisivanje ovlastila federalnog ministra pravde Matu Jozića. Sporazum stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljen u „Službenim novinama FBiH“.

Sporazum uvažava trenutno financijsko stanje u proračunu, a postignut je, u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH i Zakonom o proračunu FBiH, između pregovaračkih timova Vlade FBiH i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti, javnim ustanovama u FBiH 19.10.2016. godine.

Potpisnice Sporazuma dogovorile su da je osnovica za obračun plaće za razdoblje od 31.7.2016. do 31.12.2016. godine 315 KM. Ista osnovica primjenjivana je i za razdoblje od 1.1.2016. do 31.7.2016. godine. Dogovoreno je i da će osnovica za obračun plaće u visini od 315 KM važiti i za proračunsku godinu koja počinje 1.1.2017. godine.


Kolektivni ugovor za državne službenike

Vlada FBiH danas je dala je suglasnost na Sporazum o nastavljanju primjene Kolektivnog ugovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH i za njegovo potpisivanje ovlastila federalnog ministra pravde Matu Jozića.

Strane potpisnice ovog sporazuma su suglasne da bude nastavljena primjena Kolektivnog ugovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH, počevši od 4.9.2016. godine, do usklađivanja Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH, a najdalje do 14.11.2016. godine. Izmijenjeni Kolerktivni ugovor stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljen u
„Službenim novinama FBiH“, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH. 


Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje

Vlada FBiH dala je suglasnost na Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2017. godinu. U skladu s Programom mjera za socijalno zbrinjavanje nezaposlenih osoba koje su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije poduzeća ostale ili ostaju bez posla i Operativnim programom za realizaciju Programa mjera u planskoj godini, ova pozicija je uvećana za dodatnih 20 posto od ukupno planiranih prihoda po osnovu doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Na toj poziciji za 2017. godinu planirana su sredstva od 17.200.000 KM.

Daljnjih 2.012.000 KM namijenjeno je za održavanje zaposlenosti osoba s invaliditetom.

Federalni zavod za zapošljavanje će u 2017. godini nastojati pružiti podršku teže zapošljivim kategorijama nezaposlenih, prije svega mladim bez radnog iskustva, dugotrajno nezaposlenima, ženama i drugim. Planirano je da mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno oko 8.000 nezaposlenih osoba.

Cilj programa sufinanciranja zapošljavanja, samozapošljavanja i pripreme za rad je zapošljavanje 8.000 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH s posebnom rodnom i socijalnom osjetljivošću radi jačanja konkurentnosti i integracije na tržištu rada, sprečavanja duge nezaposlenosti, te stvaranja uvjeta za stjecanje prvog radnog iskustva.

Za realizaciju aktivnosti profesionalne orijentacije u 2017. godini planirano je 200.000 KM. Na ime sufinanciranja projekata s drugim organizacijama i institucijama, Federalni zavod planirao je za 2017. godinu 1.700.000 KM, a za analizu tržišta rada planirana su sredstva od 30.000 KM, priopćeno je iz Vlade FBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije