Posljedice poplava osjete i područja koja nisu pogođena katastrofom

Prihodi u HN županiji smanjeni za čak trećinu

Stanje u proracunu lose zbog posljedica prikupljanja PDV-a
Foto: VL FOTO
05.07.2014.
u 09:47

Isplata plaća nije ugrožena, grantovi na čekanju

Katastrofalne poplave koje su pogodile područje Bosne prije više od mjesec dana nisu ostavile posljedice samo na područjima koja su bila potopljena. To se najbolje može vidjeti na primjeru HNŽ-a gdje su nakon poplava prihodi smanjeni za čak jednu trećinu, što nije bilo očekivano.

Isplata plaća

- Ako kažemo da smo npr. primali po ovome osnovu 12 milijuna maraka mjesečno, sada smo dobili osam milijuna maraka. Znači, nedostaje 30 posto sredstava koje smo planirali u proračunu. Zbog toga se dogodilo da su plaće isplaćene kasnije nego što smo planirali, ali smo ih ipak uspjeli isplatiti u prošlom mjesecu, odnosno, da ne ulazimo u srpanj - rekao nam je jučer predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić. On je dodao kako trenutni podaci govore da se situacija normalizira, te da će biti dovoljno novca da bi Vlada mogla izmiriti svoje obveze. - Unatoč problemima, očekujemo kako neće biti kašnjenja u isplati plaća ovaj mjesec. Inače, ova godina je zbog brojnih događaja specifična kada su u pitanju prihodi u proračunu. Prvo smo imali nerede i paljevine u skoro cijeloj Federaciji, onda katastrofalne poplave i naravno da ćemo posljedice ovih događaja osjećati do kraja godine, možda i duže - rekao nam je Lasić. Na postavljeno pitanje kako će Vlada HNŽ-a nadomjestiti manjak sredstava u proračunu koji se dogodio u lipnju, ali i u nekim drugim mjesecima u ovoj godini, Lasić je odgovorio kako bi isplata naknada za potopljena zemljišta od Elektroprivrede HZ HB i Elektroprivrede BiH riješila veći dio problema.

Čekanje isplate

- Samo na osnovi ovih prihoda županijski proračun bi trebao dobiti više od 10 milijuna maraka. Ako se odluke i zakoni provedu, mi bi uskoro trebali dobiti ovaj novac na svojim računima i sigurno je kako bi mogle ispuniti sve obveze. Aktivno radimo na tome i ova sredstva bi uskoro mogla biti na našim računima - zaključio je predsjednik Vlade HNŽ-a. Na kraju je poručio kako veliki problem predstavlja što nema sredstava za isplatu grantova prema SKB-u Mostar, Sveučilištu i drugim institucijama koje se financiraju na ovaj način. - Grantovi su zadnji na redu za isplatu i događa se da nema novca za isplatu ovih obveza jer se sredstva potroše na plaće i socijalna davanja. Nadamo se kako će uskoro situacija biti drugačija i da ćemo moći ne samo isplatiti tekuće grantove, nego i zaostatke koji su se stvorili tijekom godine - poručio je Lasić. 

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
20:48 06.07.2014.

Od kada si ti i takvi kao ti na vlasti otada su i poplave pocele,a ne prije mjesec dana

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije