Bez konkretnih informacija

Približava se berba smilja, o cijenama se opet spekulira

VL
Autor
Željko Andrijanić
27.05.2018.
u 12:30

Jedni govore bit će 3 KM, drugi govore 1 KM, pa se ovih dana pojavila priča da će negdje u ZHŽ-u cijena otkupa biti 2 KM. Mnoštvo priča, zasad neutemeljenih, pojavilo se pred berbu smilja koja će uskoro krenuti, piše Večernji list BiH.

Bez konkretnih cijena

Cijenu otkupa još nitko ne zna, odnosno nikakvih službenih potvrda nema. U ljubuškom Roingu kažu za Večernji list da je sve što se priča na razini spekulacija i da ni o kakvoj konkretnoj cijeni sada nije moguće govoriti.

Početkom godine Dinko Dujmović iz Grupacije proizvođača i prerađivača smilja govorio je da bi cijena mogla biti 2 KM. - Za očekivati je da bi otkupna cijena kvalitetne zelene mase biljke u sezoni berbe u ljeto 2018. mogla biti 2 KM, ali to opet ovisi o količini prinosa, kvaliteti i potražnji za esencijalnim uljem u tom trenutku - kazivao je tada Dujmović, kojeg ovih dana nismo uspjeli dobiti na broj, tako da ne znamo drži li priča s početka godine još vodu. U istočnoj Hercegovini, pak, kako stvari stoje, cijena kilograma bit će oko 1,30 KM. Tako je Nada Marić, vlasnica poduzeća za otkup i preradu smilja, istaknula da njezini kooperanti s kojima je do sada radila ne odustaju od smilja.

Kretanja na svjetskom tržištu

- Možda cijena od 1,30 KM nije dovoljno visoka, ali ni cijene od tri do pet maraka nisu realne, baš zato što su pale i cijene ulja na svjetskom tržištu, tako da se ni u ovoj sezoni ne očekuje neko drastično povećanje, ali se zna da krize dođu i prođu, tako da sam svim kooperantima savjetovala da ne odustaju jer su nasadi već formirani, samo ih treba održavati - kaže Marić.

Premda i ove godine pojedinci pokušavaju stvoriti euforiju, prošla godina ostavila je gorak okus kod većine proizvođača, tako da nitko više ne pada na priče o visokim cijenama. Ljudi su uložili velik novac, mnogi su za pokretanje biznisa digli kredite, radili i mučili se, a onda su došli problemi s otkupom. Prvo nisu imali kome prodati zelenu masu jer je sve bilo prezasićeno, pa je došlo do pada cijene zbog prezasićenosti tržišta. Došlo je i do verbalnih sukoba jer su se u priču uključile i neke udruge koje nisu imale veze s poljoprivredom, a pričalo se naveliko i o privatnim interesima pojedinaca koji su bili kreatori tih sukoba. Kako će se ova priča rasplesti, nije poznato, ali s terena dolaze informacije da su neki već odlučili preorati svoje smilje i krenuti ispočetka s nekom novom kulturom. U idućim tjednima, kada krene berba, bit će jasnija budućnost “mirišljavog zlata”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije