podrška za oporavak

Prevencija je ključna u borbi sa poplavama

28.05.2019.
u 07:00

Preduzeće iz Laktaša spremno dočekalo poplave koje su proteklih dana pogodile ovu općinu. Poduzeli definirane mjere iz akcijskog plana za slučaj rizika od poplava. Izradu ovog plana omogućile su Europska unija i Vlada Njemačke kroz EU ProLocal.

U okviru podrške oporavku od poplava iz 2014. godine, EU ProLocal je pomogao 28 bh. preduzeća da izrade akcijske planove za slučaj rizika od poplava. Preduzeća su identificirala interne slabosti u zaštiti radnika, infrastrukture i opreme i definirali niz koraka koje je potrebno poduzeti nakon što se ustanovi opasnost od poplava. To, između ostalog, uključuje plan evakuacije radnika, procedure za izmještanje opreme i proizvoda, zaštitu objekata od vode, itd.„Prepoznali smo i otklonili slabosti i nedostatke podizanjem opreme, mašina, gotovih proizvoda kao i poluproizvoda u kompletnom pogonu na sigurnu visinu, te izgradnjom potpornog zida oko preduzeća na mjestima gdje smo ranije imali prodor vode. To se sada pokazalo kao efikasna mjera u preveniranju šteta od poplava i nemilog iskustva iz 2014. godine“, izjavio je VedranKoprena, vlasnik preduzeća Bravarija Pile d.o.o. iz Laktaša.

Program je izradio i Vodič za prevenciju i odgovor na poplave za mala i srednja preduzeća u BiH koji daje praktične preporuke o mjerama za sprječavanje ili umanjivanje štete nastale od poplava, kao iza osiguranje brzog oporavka. Ovaj vodič je dostupan na  web stranici Programa www.eu-prolocal.ba.

Podržan i dalji razvoj preduzeća

Europska unija je kroz EU ProLocal dodijelila bespovratna sredstva u iznosu od 4 milijuna eura s ciljem poboljšanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Skoro jedan milijun ovih sredstava dobila su preduzeća koja su pretrpjela štete od poplava u 2014. godini. Tako je modernizirana proizvodni proces i proširena paleta proizvoda, što je preduzećima omogućilo izlazak na nova tržišta i povećanje udjela na postojećim.

Prijedorčanka je uspostavila novuproizvodnu liniju zasjeckanje povrća, koja joj je omogućila plasman smrznutih proizvoda. Armako iz Prnjavora je tržištu predstavilo novitet, pokrenuvši proizvodnju 14-metarskog šipa koji je nezamjenjiv u velikim infrastrukturnim projektima. Nabavka suvremene industrijske mehanizacije donijela je novi kvalitet i brzinu obrade žitarica brčanskog Euroinvesta, kao i nasada lješnjaka preduzeća EkoBosanska Posavina iz Dervente. Automatiziran je proces plastifikacije metala BravarijePile iz Laktaša, kao i proces pakovanja sadnog materijala Sjemenarne iz Širokog Brijega, nakon što su poplave u drugim dijelovima BiH onemogućile ovom preduzeću naplatu od klijenata i nove narudžbe.

„Ova preduzeća su se, ne samo oporavila od posljedica poplava, već i premašila obim poslovanja iz razdoblja prije poplava. Uvođenje inovacija u poslovanje i lansiranje noviteta na tržište koje smo pomogli kroz EU ProLocal, rezultiralo je otvaranjem blizu 90 novih radnih mjesta", naglasio je Richard Maša, šef Odjela za suradnju u Izaslanstva Europske unije u BiH.

EU ProLocal podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, a financiraju ga Europska unija sa devet i Vlada Njemačke sa četiri milijuna eura, a implementira njemački GIZ.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije