NOVI ZAGREBAČKI NADBISKUP

Preuzeo službu: Pet glavnih točaka mons. Dražena Kutleše

29.04.2023.
u 13:24

Mons. Kutleša kaže da Crkva može imati i treba imati materijalna dobra koja služe u svrhu njezine misije, tj. naviještanja Evanđelja. „Ako želi navijestiti evanđelja, treba joj crkva, ako želi činiti djela ljubavi, treba joj Caritas, pučke kuhinje, trebaju joj institucije. Sva financijska i nekretninska ulaganja imaju smisla ako su u tu svrhu“, objasnio je, dodajući kako je „opravdano ulagati u materijalne stvari, a ako se samo usmjerimo na ono materijalno, onda gubimo fokus s onoga što je misija, cilj i poslanje Crkve“. 

Novi zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, preuzevši pastirski štap zagrebačkih biskupa na euharistijskom slavlju, tim je činom u cijelosti preuzeo službu pastira najveće i najistaknutije crkvene pokrajine u Hrvatskoj. Uoči toga događaja, mons. Kutleša, dotad inače suzdržan za javnost, predstavio se u tri intervjua za elektroničke medije. Prvi je, razumljivo, dao Hrvatskom katoličkom radiju, zatim Novoj Tv te Hrvatskoj televiziji. U njima je, praktički, predstavio glavne smjernice svojega programa, koje smo saželi u pet točaka:

Obitelj: prema mons. Kutleši na obitelji počiva i Crkva i društvo i država. Poručio je da ako nemamo obitelj, onda se urušava cijelo društvo. Poznato je da Crkva naučava da obitelj nastaje u zajedništvu majke i oca, odnosno, muškarca i žene, pa se iz Kutlešina naglaska na tradicionalnu tj. normalnu obitelj može iščitati njegov stav o udaru na obitelj. Odnosno, promjeni paradigmi što je to obitelj i trendovsko nastojanje da se promijeni njezina narav kroz ideološku rodnu i spolnu kolonizaciju. „Važno je staviti zaštitu obitelji i zaštitu djece na najvišu razinu. Ako nemamo obitelj, onda se cijelo društvo urušava i zato treba shvatiti da narod i Crkva dolaze iz obitelji“, rekao je mons. Kutleša za HTV.

Odvojenost Crkve i države: mons. Kutleša pojasnio je kako politiku i Crkvu ne treba miješati. „Oltar je sveto mjesto, mjesto na kojem se prinosi žrtva i moli se Bogu u ime naroda. Tu ne treba miješati politiku. Ali, Crkva ima pravo i dužnost ako se neke stvari čine reagirati na moralne probleme i ono što se događa u društvu, to je obveza“, rekao je za HTV.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije