Ginekolozi upozoravaju

Prestanite raditi ovo za vrijeme menstruacije

24.04.2018.
u 15:08

Svaki mjesec proživljavamo bol, nadutost i pregršt emocija koje ne znamo ukrotiti. Menstrualni ciklus je težak sam po sebi, a kad dobijemo menstruaciju je i nepodnošljiv, da bi još morali slušati silne savjete oko toga kako bi se trebali ponašati dok ga imamo (primjerice, ne peri kosu?!). Ipak, stručnjaci su progovorili i dali kvalitetne savjete koji će pospješiti tvoje zdravlje - i upravo zato ih se isplati pročitati, piše miss7.24sata.hr.

1. Ne jedi slanu hranu 

Tijekom menstruacije mnogo žena zadržava vodu, pa je bolje dodatno izbjegavati sol. S obzirom na to da slana hrana dehidrira tijelo, ono to nadoknađuje tako da zadržava vodu. Međutim, ako si već upala u ralje soli i sada si cijela napuhnuta, pij puno vode kako bi isprala višak soli iz tijela i vratila se u normalno stanje.  

2. Nemoj konzumirati kofein 

Vjerovala ili ne, kofein može utjecati na to da ti grudi budu osjetljive tijekom menstruacije, a uz to kofein u mozgu blokira jedan neurotransmiter što rezultira ubrzanim radom srca, anksioznosti i uvećanim simptomima PMS-a. Uf, to nitko ne želi. 

3. Nemoj zanemariti zaštitu 

Osim što tehnički možeš zatrudnjeti dok imaš menstruaciju, tada si i osjetljivija na spolne bolesti, pogotovo na one koje se prenose krvi. 

4. Nemoj koristiti intimnu koymetiku s parfemom 

Parfemi u proizvodima za njegu mogu utjecati na vaginalnu iritaciju, pa ih izbjegavaj. Koristi proizvode specifično namijenjene intimnoj njezi, a ako imaš intenzivan miris i uz njih, uputi se ginekologu.  

5. Nemoj predugo čekati da popiješ lijek protiv bolova 

Ako imaš jake grčeve, popij tabletu na vrijeme. Na taj način ćeš spriječiti već same simptome grčeva, umjesto da naknadno liječiš bol - puno će duže trajati. 

6. Nemoj samo sjediti na kauču cijeli dan 

Iako dosta žena izbjegava vježbanje dok imaju menstruaciju, u biti se predlaže pokrenuti. Rast endorfina u tijelu može pomoći u smanjivanju grčeva i promjenjivog raspoloženja! 

7. Nemoj zaboraviti često mijenjati tampone/uloške 

To je osnovni dio dobre higijene. Tampone bi trebala mijenjati svakih 4 do 6 sati da bi izbjegla sindrom toksičnog šoka, uložak svaka 3 do 4 sata, a čašicu možeš držati do 12 sati.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije