Preminula žena kojoj je transplantiran svinjski bubreg

10.07.2024.
u 09:10

Lisa Pisano, prva osoba koja je dobila mehaničku pumpu za srce i genski uređeni svinjski bubreg, umrla je u nedjelju, izvijestila je bolnica NYU Langone Health u kojoj je operirana.

Bubreg joj je transplantiran 12. travnja, ali otkazao je zbog ograničenog protoka krvi i izvađen je 29. svibnja. Ona nije bila prva osoba kojoj je presađen organ svinje, ali bila je prva s mehaničkom pumpom za srce kojoj je presađen svinjski organ, javlja CNN.

"Bila je hrabra i altruistična", izjavio je u utorak dr. Robert Montgomery, ravnatelj Instituta za transplantaciju NYU Langone. "Lisin doprinos medicini i kirurgiji ne može se precijeniti. Lisa nas je približila ostvarenju budućnosti u kojoj netko ne mora umrijeti da bi druga osoba živjela."

Nije bila kandidatkinja za standardnu transplantaciju

Zbog zatajenja srca i bolesti bubrega u završnoj fazi koja je zahtijevala rutinsku dijalizu, Pisano nije bila kandidatkinja za standardnu transplantaciju, poručili su iz bolnice.

Inače, liječnici u SAD-u provode ksenotransplantaciju (transplantaciju organa i tkiva životinje) u rijetkim slučajevima, uz dozvolu američke Uprave za hranu i lijekove.

Svinjski bubreg koji je Pisano dobila genetski je izmijenjen da bi izbjegao ljudska antitijela, koja obično otkrivaju i napadaju strane organe. Timusna žlijezda svinje, koja igra ulogu u imunitetu, postavljena je ispod bubrega svinje kako bi se dodatno pomogla tijelu žene da prihvati organ.

Međutim, bubreg je uklonjen u svibnju nakon što je utvrđeno da "više ne doprinosi dovoljno da opravda nastavak režima imunosupresije", rekao je tada Montgomery.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije