Javnost zabrinuta

Nova žrtva svinjske gripe, preminula žena u Zenici

kb zenica
04.02.2016.
u 15:36

Prema neslužbenim informacijama, radi se o D.S. iz Zenice, rođenoj 1954. godine

U Županijskoj bolnici Zenica, na Odjelu intenzivne njege, jučer je, uslijed komplikacija prouzročenih virusom H1N1 preminula pacijentica D. S. iz Zenice, rođena 1954. godine, piše Večernji list BiH. Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio epidemiolog Županijske bolnice Zenica Mahdi Brčaninović koji je kazao kako je pacijentica preminula od virusa AH1N1, što je laboratorijski dokazano. Pacijentica je na Odjel primljena u ponedjeljak, a u Županijskoj bolnici Zenica je kod tri pacijenta utvrđen virus svinjske gripe. Prije nekoliko dana iz Zenice je u teškom stanju prebačen na UKCS pacijent S.I. koji je zaražen virusom H1N1 i još uvijek je životno ugrožen. Zbog navedenih slučajeva u zeničkoj bolnici, formiran je multidisciplinarni tim liječnika u cilju vršenja kontrola pacijenata kako bi se spriječilo širenje virusa među pacijentima i liječnicima.

Ovo je drugi slučaj zabilježen u FBiH sa smrtnim ishodom uslijed oboljenja od virusa AH1N1. U utorak navečer u UKCS preminula je trudnica iz Viteza Emilija Rajković, majka petogodišnjeg djeteta, dok se njezina beba nalazi u inkubatoru i u obitelji se nadaju kako će bar ona preživjeti. U zdravstvenim ustanovama povećan je broj pacijenata koji se žale na simptome gripe, javljaju su se i novi slučajevi zaraženih virusom AH1N1, ali nadležni ističu kako nema razloga za paniku. “U UKC-u Banja Luka registrirano je pet pacijenata kod kojih je utvrđen virus AH1N1, a zabilježen je i jedan smrtni slučaj. Preminula osoba pripadala je visoko rizičnoj skupini za razvoj teške kliničke slike s komplikacijama i nije bila cijepljena”, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS, prenosi Klix.ba. Na pitanje proslijeđeno u SKB Mostar kakvo je stanje s pojavom svinjske gripe u Mostaru, iz ureda za odnose s javnošću odgovorili su nam kako je “pojavnost gripe u Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar uobičajena za ovo doba godine. Bolesnici koji su hospitalizirani imali su povoljan klinički tijek bolesti bez težih komplikacija, a bolest bilježi sporadičnu pojavnost”. Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Eniz Čolaković izjavio je kako u ovoj županiji nije zabilježen, odnosno prijavljen ni jedan slučaj gripe. S druge, pak, strane, u siječnju je zabilježeno da su 164 osobe oboljele od akutno-respiratornih infekcije te 27 osoba od bolesti sličnih gripi. Najveći broj osoba s tim infekcijama dolazi iz općine Konjic. “Pratimo epidemiološku situaciju u županiji i ako se pojave slučajevi gripe izazvani bilo kojim virusima, javnost će biti pravodobno obaviještena”, kazao je Čolaković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?