Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Premijer Novalić primio veleposlanika Pšenicu

11. ožujka 2016. u 12:58 0 komentara 53 prikaza
Novalić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu veleposlanika Slovačke Republike u BiH Jana Pšenicu i njegovog zamjenika Viktora Boreckog.

Na početku razgovora slovački diplomata je izrazio saučešće federalnom premijeru povodom nesreće u Banovićima u kojoj je poginuo rudar Nermin Šehić.

U središtu zanimanja veleposlanik Slovačke bile su ekonomske teme, prije svega vezane za Reformsku agendu i dalji koraci koje Vlada FBiH u ovoj godini namjerava poduzeti na njenom provođenju.

Kako je naglašeno, Slovačka Republika u drugoj polovini ove godine preuzima predsjedavanja Europskom unijom i može pružiti značajnu podršku Bosni i Hercegovini na putu integracije u europsku obitelj država.

Rekavši kako Reformska agenda ima šest poglavlja, Novalić je istakao kako je njeno provođenje „samo zagrijavanje za 34 poglavlja koja trebamo ispuniti na putu prema Europskoj uniji“.

- Slovačka je izvanredan primjer zemlje koja je provela ekonomske reforme i iz socijalizma u procesu tranzicije napravila veliki iskorak prema stvaranju jake tržišne ekonomije – rekao je federalni premijer.

Posebno je naglasio kako je novi Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju rađen po takozvanom slovačkom modelu, jer je bio najprimjereniji za situaciju u kojoj je Federacija BiH.

- Mi smo zainteresirani i za druga iskustva i rješenja koja su se pokazala uspješnim u vašoj zemlji, posebno u domenu privlačenja strateških investitora i pristupa poslovnim zonama. Zato bi nam vaša pomoć u tom segmentu bila veoma značajna jer imate dragocjena iskustva koja i mi možemo primijeniti – rekao je Novalić i iskoristio priliku da pozove potencijalne investitore iz Slovačke da ulažu u našu ekonomiju, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.