Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Premijer Novalić primio veleposlanika Finske u BiH Tima Rajakangasa

23. rujna 2016. u 12:45 0 komentara 2 prikaza
posjeta

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, u nastupnu posjetu, veleposlanika Finske u BiH sa sjedištem u Zagrebu Tima Rajakangasa.

U fokusu interesiranja finskog diplomate našla su se pitanja vezana za provođenje reformskih mjera u oblasti ekonomije o čemu ga je federalni premijer iscrpno obavijestio, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Posebno je bilo riječi o zahtjevu za članstvo BiH u Europskoj uniji i značaju borbe protiv korupcije.

- Mi smo u centru ekonomskih reformi, a Reformska agenda je dokument koji smo počeli provoditi i koji je već kroz usvajanje novih propisa počeo davati prve rezultate. Imamo 22.000 novouposlenih radnika, manje je 15.000 nezaposlenih, što je smanjenje prvi put u posljednjih deset godina, bruto društveni proizvod ima rast od 3,2 posto, što je najviše u regiji, rastu industrijska proizvodnja i izvoz. Sve to rezultiralo je porastom prihoda od indirektnih poreza od 3,2 posto, a direktnih na federalnom nivou od čak 10,7 posto - rekao je Novalić.

Naglasio je da od šest poglavlja Reformske agende dosta urađeno na području javnih financija i fiskalne stabilnosti, tržišta rada i poslovnog okruženja, a da predstoji rad u sferi socijalne zaštite i reformi mirovinskog sistema, području vladavine prava i reformi javne uprave, u čemu Bosna i Hercegovina očekuje i pomoć međunarodne zajednice.

Rajakangas je istakao da Bosna i Hercegovina u Finskoj ima partnera u započetim reformskim procesima i na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.