Istraživačka platforma

Prema EU Matrixu, Željana Zovko je najutjecajnija hrvatska zastupnica u EP

Željana Zovko
20.10.2022.
u 13:19

Željana Zovko najutjecajnija je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu prema MEP Influence Indexu 2022 EU Matrixa. Istraživačka platforma navodi 100 najboljih zastupnika koji su ključni u oblikovanju europskih politika, a najutjecajnijim zastupnikom proglašena je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Kako bi izmjerio utjecaj pojedinog zastupnika u Europskom parlamentu na parlamentarni rad, EU Matrix je razvio algoritam koji se temelji na položaju zastupnika u Europskom parlamentu, njihovoj ulozi u zakonodavnim spisima, ukupnom učinku tijekom glasovanja i mreži koju su izgradili tijekom svoje karijere u Europskom parlamentu.

Zovko je u Europskom parlamentu potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove. Također je potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom te je članica Predsjedništva Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu. 

Tijekom ovog saziva, Zovko je kao izvjestiteljica EP-a pregovarala na Instrumentu za pretpristupnu pomoć, a u ime Kluba zastupnika EPP-a bila je izvjestiteljica za nekoliko izvješća, uključujući o Novom europskom Bauhausu, europskim medijima u digitalnom desetljeću i sigurnosnoj suradnji EU-a i Afrike u Sahelu, Zapadnoj Africi i Rogu Afrike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije