Općine iz BiH pomoću RH poboljšavaju kvalitetu života

Prekogranična suradnja nameće se kao iznimno učinkovit mehanizam potpore

20.03.2022.
u 20:29

Razvoj vodno-komunalne infrastrukture, poboljšanje školske nastave, uspostava centra izvrsnosti, rekonstrukcija prometnica, održivi razvoj lokalnih zajednica - samo su neki u nizu projekata koji su unaprijedili kvalitetu života u brojnim općinama i gradovima u BiH, a zahvaljujući suradnji s RH, odnosno realizaciji programa poticanja prekogranične suradnje između RH i BiH, piše Večernji list BiH.

Novi program

U ovoj godini ide se i dalje u realizaciji vrijednih projekata koji bi trebali pokriti sva područja od interesa za lokalne zajednice od Posavine, preko središnje Bosne pa do Hercegovine, a u njih će i dalje, po već utvrđenom modalitetu, biti uključene lokalne i regionalne zajednice s obiju strana granice. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a nedavno je raspisalo javni poziv za dostavu prijedloga projekata za program prekogranične suradnje između Hrvatske i BiH za 2022., a njegov cilj je posebno ekonomski ojačati prostore u BiH naseljene Hrvatima. Što će sve biti kandidirano, vidjet će se vrlo skoro, no, ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, ponovno će u fokusu biti konkretni projekti koji pokrivaju u velikoj mjeri infrastrukturu. Jedna od općina koje su uspješno sudjelovale u dosadašnjim programima su i Grude, čiji je načelnik Ljubo Grizelj potvrdio za Večernji list kako će Općina sudjelovati i u novom programu, i to u suradnji s Gradom Imotskim. Grizelj je podsjetio kako su Grude imale suradnju i u proteklim programima s Imotskim, kao i Općinom Dubrave u Zagrebačkoj županiji, a pritom su realizirani projekti koji su dali dodani input u procesu poboljšanja stanja u lokalnoj zajednici. Jedna od općina koje su također uspješne u prekograničnoj suradnje je i Žepče, čiji je zajednički projekt s Općinom Stari Jankovci u RH u listopadu prošle godine odabran za financiranje, a novac iz RH pritom je usmjeren u rekonstrukciju prometnica. Hrvatska financijski potpomaže i druge projekte, a jedan od njih izradile su općine Vitez i Jakšić. Cilj je bilo ulaganje u socioekonomski razvoj navedenih lokalnih zajednica. Kada je riječ o povezivanju prostora s obiju strana granice, treba podsjetiti kako je nedavno održan sastanak načelnika i gradonačelnika s područja ZHŽ-a s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije tijekom kojega se govorilo o gospodarskoj suradnji. Na sastanku je bio i načelnik općine Posušje Ante Begić koji je za Večernji list uputio na neke projekte u fokusu, a jedan od njih je izgradnja regionalne ceste R-420 Posušje (Vir - Zavelim) (Vinica, Tomislavgrad - Hercegbosanska županija), (Ričice, Aržano - RH), proširenje logističkog centra, unaprjeđenje turističkog sadržaja uz već aktivne suradnje kroz izradu projektne dokumentacije za pročistač pitke vode, izgradnju nove osnovne škole i ostalih projekata koji se realiziraju uz potporu hrvatskih institucija. Inače, na ovom sastanku istaknuta je važnost projekta brze ceste od Zagvozda prema Imotskom, a koja će se nastavljati na brzu cestu Mostar - granica RH.

Važnost
 

Jedna od lokalnih zajednica koja će imati iznimnu korist od navedenoga projekta je i Grad Široki Brijeg, čiji je gradonačelnik Miro Kraljević za Večernji list nedavno kazao kako svaka prometnica koja se gradi ima svoj značaj, a u ovom konkretnom slučaju brza prometnica spajat će dvije autoceste te će navedeni projekt imati značaj za cijeli prostor zapadne Hercegovine, ali i šire. Intenziviranje suradnje lokalnih zajednica s obiju strana granice bilo je tema i nedavnih razgovora koje su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i rukovodstvo stranke imali s ministricom regionalnoga razvoja i fondova EU Natašom Tramišak i ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem, a tom prilikom najavljena je bolja iskoristivost sredstava iz europskih fondova u cilju jačanja ekonomske pozicije Hrvata u BiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije