12 zavjetno hodočašće s Gospom selima župe Tolisa

Preko 3000 vjernika posavskoga kraja sudjelovalo u procesiji

11.08.2023.
u 15:34

Više od tri tisuće vjernika posavskoga kraja, sudjelovalo je na tradicionalnom 12. Hodočašću selima župe Tolisa. Procesija sa Gospinim kipom kroz pet sela toliške župe, tradicija je kojom vjernički puk toliškog kraja započinje svoju pripravu za proslavu patrona župe Uznesenja blažene Djevice Marije. Uz molitvu i pjesmu vjernici su slavili Boga i nebesku Majku Mariju, te molili blagoslov za sebe, obitelji i prijatelje. Molitvena riječ i pjesme posvećene majci Mariji iz usta svih hodočasnika, odzvanjale su posavskom ravnicom od samostanske crkve preko Matića, Kostrča,  Ugljare, Donje Mahale do Tolise. U ponoćnim satima hodočasnici su stigli pred crkvu na Raščici i na svetoj misi pod sjajem nebeskih zvijezda, iskazali iskrenu zahvalu Gospi.

      Molitva i pjesma     
Procesiju je predvodio fra Zvonko Benković,doktor etnologije i kulturne antroplogije, a u procesiji je uz nekoliko posavskih svećenika bio i gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić. Na putu dugom oko 20 km, pješačenje u trajanju nešto više od pet sati, bilo je ispunjeno molitvom, pjesmama, ljubavlju, dobrotom, zajedništvom, darivanjem, zahvalama, žrtvom i blagoslovom, a kod svih mjesnih kapelica organizirana osvježenja i prigodna okrjepa. Uz sve domove župljana gdje je prolazila procesija, ali i tamo gdje nije, svijetlili su lampioni kako bi i na taj način vjernici pokazali privrženost svojoj tradiciji i štovanju omiljene Gospe. 
              

 Najmlađa hodočasnica Anna
Ovogodišnje hodočašće okupilo je najveći broj vjernika preko tri tisuće, a nogu uz nogu koračali su i mladi i stari, svi sa istom nakanom da iskažu ljubav, zahvalnost i dobrotu Gospi. Uz Gospin kip koračalo je 27 članica i članova Zbora Adoro. Zanimljivo je kako se u mnoštvu vjernika našla i šestomjesečna beba Anna Božić, koju je mama Monika na prošlogodišnjem hodočašću, kao trudnica nosila u utrobi. Najstariji u hodočasničkoj koloni bio je 80-godišnji Marijan Mišković iz Kostrča, uz kojeg je koračala i supruga Ruža.
             

   Širili blagoslov i molitvu
Okupili smo se ispred župne crkve kako bismo kao zajednica vjernika molitvom i pjesmom slavili Boga. Blagoslov i molitvu širimo našim selima svakim korakom i riječju a neka lijepa molitvena riječ iz usta svih hodočasnika ostane na pragovima svih domova. Nek se Božja milost poput rose spusti na naše obitelji. Danas također pokazujemo naše zajedništvo u vjeri u koju smo krštenjem pripojeni. Neka hodočašće uistinu bude naša priprava za patron i našu duhovnu obnovu. Bog u ove dane spaja obitelji razasute po inozemstvu, i spaja nas vjernike koji smo početke svoje vjere započeli upravo u ovoj župi. Neka naše molitvene nakane budu i za obnovu vjere i kršćanskih vrednota u našoj župnoj zajednici, poruke su uućene iz Župe Tolisa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije