FUELE ODUSTAJE

Pregovori se vraćaju u institucije, EU se okreće drugim projektima

Stefan Fuele
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
19.02.2014.
u 09:33

Fuele je novinarima jučer priznao da su ovi pregovori definitivno propali i da se pitanje provedbe presude suda u Strasbourgu sad vraća u institucije BiH

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele objavio je završetak svojih napora da u razgovorima s liderima vodećih bh. stranaka postigne dogovor o provedbi presude “Sejdić i Finci”.

Međunarodna obveza

Fuele je novinarima jučer priznao da su ovi pregovori definitivno propali i da se pitanje provedbe presude suda u Strasbourgu sad vraća u institucije BiH. - To nije moj, već neuspjeh lidera. Sastanak s političkim liderima je bio duboko razočaravajući. Provedba ove presude nije nikakvo virtualno pitanje. Ona je međunarodna obveza BiH koja je prateći volju članica EU sada ustvari ključ napretka BiH k članstvu u EU - kazao je Fuele, napominjući da je o završetku svojih napora informirao i predstavnike sedam stranaka na zajedničkom sastanku u Sarajevu, kao i najviše dužnosnike Europske unije i Vijeća Europe. Pristup političkih lidera pregovorima ocijenio je različito. Bilo je, kaže, onih koji su ulagali iskrene napore da se postigne dogovor, ali i onih koji nisu učinili ništa da bi se došlo do dogovora, kao i onih koji su inzistirali na pitanjima koja nisu bit presude “Sejdić i Finci”. - Naša predanost da BiH postane članica EU nije poljuljana, ustvrdio je europski povjerenik. Uz upozorenje da će neprovedba presude imati posljedice na život građana BiH, Fuele je podsjetio da bez ispunjenja tog uvjeta nema početka primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao ni mogućnosti podnošenja kredibilne prijave za članstvo u EU. Zaključio je kako je ovaj neuspjeh velika sramota prvenstveno za političare koji se nisu mogli dogovoriti. Kraj razgovora Fuelea sa sedmorkom neće značiti i kraj angažmana EU u BiH. Pokazano je to jučer i praktično na sastanku europskog povjerenika s predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom i entitetskim premijerima Nerminom Nikšićem i Željkom Cvijanović.

- Europska komisija se u ovoj regiji usmjerava na jačanje ekonomskog upravljanja.

Inicijativa u Londonu

Ova inicijativa će biti pokrenuta u Londonu idućeg ponedjeljka i BiH će biti jedna od zemalja koja će imati koristi od ovog programa. Pomoći ćemo BiH da pripremi državni program za ekonomske reforme. Reforme se odnose na rješavanje problema u vezi s nefunkcionalnim tržištem rada u BiH, da bi se stvorilo bolje poslovno okruženje. Planiramo predložiti i programe za konkurentnost i rast koji trebaju unaprijediti sektoralne reforme, konkretno u oblastima transporta, telekoma i energetike - najavio je Fuele. Na sastanku s premijerima dogovoreno je formiranje zajedničke radne skupine EU i BiH, koja bi trebala ubrzati provedbu projekata koje financira EU. Riječ je o trenutnim i budućim projektima u vrijednosti oko 360 milijuna eura. S troje premijera Fuele je razgovarao i o proširenju strukturalnog dijaloga o pravosuđu. Za vrijeme posjeta Sarajevu europski povjerenik se sastao s predstavnicima prosvjednika te podržao zahtjeve za poboljšanje životnih uvjet. No, usprotivio se primjeni nasilja bez obzira odakle ono dolazilo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije