Banja Luka

Predstavnici oporbe napustili sjednicu NSRS-a

27.10.2021.
u 15:59

Zbog uvreda koje član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik uputio oporbenim zastupnicima SDS u Narodnoj skupštini RS, oni su napustili današnje skupštinsko zasjedanje.

Sjednica se danas održava u Banjoj Luci na zahtjev Dodika kako bi se odluke Predsjedništva BiH proglasile štetnim po vitalne entitetske interese Republike Srpske.

Potpredsjednik SDS-a Milan Radović kazao je kako je ta stranka bila spremna podržati inicijative člana Predsjedništva BiH, ali da je to nemoguće jer, osim što je Dodik vrijeđao zastupnike, rukovodstvo Skupštine nije im omogućilo da se brane.

Odlaskom SDS-a dovedena je u pitanje dvotrećinska većina koja je potrebna za usvajanje odluka u nastavku sjednice nakon pauze koja je proglašena zbog uzavrele situacije.

U obraćanju Skupštini zastupnika grupe "Zajedno za Bosnu i Hercegovinu" u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić kazao je kako postoji iskorak u dobrom pravcu jer je Skupština na prošloj sjednici razmatrala ono što nije u njenoj nadležnosti, a u pitanju je bio prijenos nadležnosti koji je urađen na protuustavan način.

Govoreći o predloženim točkama dnevnog reda, kazao je kako za mnoge odluke za koje se poziva na vitalni entitetski interes mogu biti u konačnici štetne po taj bh. entitet jer neke od njih znače investicije i razvoj.

- Odluke koje su usvojili predsjedtelj i član Predsjedništva BiH nisu štetne po vitalni interes bh. entiteta Republika Srpska, štetna je samo ovakva politika koja je dovela da imamo ovakve teme na dnevnom redu - podvukao je Bratić.

Smatra kako je potrebna odgovornija politika te je ocijenio da je probleme potrebno rješavati na drugačiji način jer ovakva politika neće pomoći da se poprave ekonomske i socijalne prilike.

Pozvao je da se prestane s ovakvim pristupima jer oni ne donose ništa dobro građanima, nisu dobri za razvoj i status sugrađana, te je najavio da će ova grupa glasati protiv ovih prijedloga jer na Predsjedništvu BiH donesene odluke nisu štetne po vitalni entitetski interes nego su naprotiv dobre za cijelu BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?