Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Predstavljeno književno stvaralaštvo fra Vendelina Karačića

12. ožujka 2020. u 17:29 0 komentara 23 prikaza
Foto: Fena

U sklopu Književne srijede Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) u srijedu navečer upriličen je program "Ususret Uskrsu - Breviarium poeticum" - književna večer duhovne poezije.

 Kroz program je upriličeno predstavljanje književnog stvaralaštva fra Vendelina Karačića, o kojem je govorio književnik Dragan Marjanović.

 "Karačićev je pjesnički glas snažan, izraz je jednostavan i jasan, stil je ujednačen. Pjesnik se ne služi bogatom metaforikom, ne izgrađuje svoj govor posredovanjem brojnih pjesničkih figura; budući da govori o ozbiljnoj i važnoj temi, on se ne poigrava riječima da bi čitatelju posredovao ljepotu – prije svega on želi upozoriti, zato svoj izraz svodi na čistu poruku, jasnu u svojemu odjeku, nedvosmislenu i neposrednu u stravičnoj ogoljelosti i istinitosti", priopćeno je iz DHK HB.

 Fra Vendelin Karačić (Gornji Crnač, Široki Brijeg 1942.) gimnaziju je pohađao u Zadru i Visokom, maturirao 1961. u Dubrovniku, teologiju studirao u Sarajevu i Ljubljani. Član je Hercegovačke franjevačke provincije. Za svećenika zaređen 1967. u Sarajevu. Službovao je na Širokom Brijegu, Zagrebu, Mostaru i Drinovcima, a od 1990. živi i radi na Širokom Brijegu.

 Voditelj je umjetničkog programa Franjevačke galerije. Na ALU na Širokom Brijegu predavao je filozofiju umjetnosti od 1997. - 2013. Piše eseje i kritike. Član je DHK HB i DHK u Zagrebu.

 Stihove duhovne poezije hrvatskih pjesnika čitali su Članovi kluba studenata hrvatskog jezika i književnosti "Franjo Milićević". Nastupili su članovi DHK HB i gosti s pjesmama prikladnim vremenu Korizme i Uskrsa: Dubravka Bandić, Marela Jerkić Jakovljević, zatim Srećko Marijanović, Pero Pavlović te Ivo Raguž, Mara Cica Šakotić i Mijo Tokić, navodi se u priopćenju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.